Једини којима се суди због „кршења здравствених мјера“: Завршна ријеч заказана за сутра ујутро

01.02.2023. 12:08
0
ИЗВОР: in4s.net

Суђење ондашњем епископу будимљанско-никшићком, а садашњем митрополиту црногорско-приморском Јоаникију и осморици никшићких светшеника, окривљених за кршење здравствених мјера о спречавању ширења заразних болести због литије, која је, прије двије године, на празник Светог Василија Острошког, одржана у Никшићу, настављено је данас у Основом суду у Никшићу.

Наиме, како портал "ИН4С" сазнаје, данас је обављено гледање видео-записа полиције и РТНК.

За сутра ујутро у осам часова, заказана је завршна ријеч.

Митрополиту црногорско-приморском Јоаникију и свештеницима: Слободану Јокићу, Драгану Крушићу, Данилу Зиројевићу, Василију Брборићу, Жељку Ројевићу, Остоји Кнежевићу, Мирку Вукотићу и Николи Маројевићу на терет се ставља кривично дјело непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести за које је предвиђена новчана или казна затвора до годину.

Њима се, према информацијама портала ИН4С, јединима још увијек суди због „кршења здравствених мјера“.

Подсјетимо, 12. маја 2020. године, пали режим Мила Ђукановића, прешао је црту у обрачуну са Српском православном црквом, и ухапсио и 72 сата задржао владику Јоаникија и осморицу никшићких свештеника

Епископу будимљанско-нишићком Јоаникију и никшићким свештеницима, након саслушања у Центру безбједности Никшић, па потом код тужиоца, одређено је задржавање до 72 сата. Око два сата иза поноћи, владика је доведен у Основно државно тужилаштво, гдје је њему и свештеницима након више од два сата саслушања одређен притвор.

Притвор до 72 сата одређен је свештеницима никшићког саброног храма Слободану Јокићу, Данилу Зиројевићу, Жељку Ројевићу, Остоји Кнежевижу, Мирку Вукотићу, Василију Брборићу, Драгану Крушићу и Николи Маројевићу.

Овдје ваља напоменути да у том тренутку, прије двије године, у Црној Гори није било заражених од коронавируса.

Након величанствене литије у Никшићу, која није била планирана, нити је владика Јоаникије или били ко од свештеника позвао народ који се самоиницијативно окупио у великом броју пред саборном никшићком црквом, велики број полицијских службеника у „марицама“ дошли су да приведу владику и свештенство.

Ипак, под притиском великог броја окупљених грађана службеници Управе полиције били су принуђени да коригују првобитну намјеру да владику Јоаникија и свештенике, као окорјеле криминалце, убаци у марицу и спроведе у ЦБ Никшић.

Коментари 0
Повезане вијести
Јак земљотрес погодио Херцеговину, осјетио се и у Источном Сарајеву Јак земљотрес погодио Херцеговину, осјетио се и у Источном Сарајеву
Наставак суђења за злочине над српским војницима на подручју Горажда и Вишеграда Наставак суђења за злочине над српским војницима на подручју Горажда и Вишеграда
Митрополит Јоаникије позвао народ да посјећује светиње на Косову и Метохији Митрополит Јоаникије позвао народ да посјећује светиње на Косову и Метохији
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    4h 38m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    16h 11m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    15h 52m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    21h 3m
    0
  • У суботу обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој
    22h 47m
    13