Jedini kojima se sudi zbog „kršenja zdravstvenih mjera“: Završna riječ zakazana za sutra ujutro

01.02.2023. 12:08
0
IZVOR: in4s.net

Suđenje ondašnjem episkopu budimljansko-nikšićkom, a sadašnjem mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju i osmorici nikšićkih svetšenika, okrivljenih za kršenje zdravstvenih mjera o sprečavanju širenja zaraznih bolesti zbog litije, koja je, prije dvije godine, na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, održana u Nikšiću, nastavljeno je danas u Osnovom sudu u Nikšiću.

Naime, kako portal "IN4S" saznaje, danas je obavljeno gledanje video-zapisa policije i RTNK.

Za sutra ujutro u osam časova, zakazana je završna riječ.

Mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju i sveštenicima: Slobodanu Jokiću, Draganu Krušiću, Danilu Zirojeviću, Vasiliju Brboriću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Mirku Vukotiću i Nikoli Marojeviću na teret se stavlja krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti za koje je predviđena novčana ili kazna zatvora do godinu.

Njima se, prema informacijama portala IN4S, jedinima još uvijek sudi zbog „kršenja zdravstvenih mjera“.

Podsjetimo, 12. maja 2020. godine, pali režim Mila Đukanovića, prešao je crtu u obračunu sa Srpskom pravoslavnom crkvom, i uhapsio i 72 sata zadržao vladiku Joanikija i osmoricu nikšićkih sveštenika

Episkopu budimljansko-nišićkom Joanikiju i nikšićkim sveštenicima, nakon saslušanja u Centru bezbjednosti Nikšić, pa potom kod tužioca, određeno je zadržavanje do 72 sata. Oko dva sata iza ponoći, vladika je doveden u Osnovno državno tužilaštvo, gdje je njemu i sveštenicima nakon više od dva sata saslušanja određen pritvor.

Pritvor do 72 sata određen je sveštenicima nikšićkog sabronog hrama Slobodanu Jokiću, Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževižu, Mirku Vukotiću, Vasiliju Brboriću, Draganu Krušiću i Nikoli Marojeviću.

Ovdje valja napomenuti da u tom trenutku, prije dvije godine, u Crnoj Gori nije bilo zaraženih od koronavirusa.

Nakon veličanstvene litije u Nikšiću, koja nije bila planirana, niti je vladika Joanikije ili bili ko od sveštenika pozvao narod koji se samoinicijativno okupio u velikom broju pred sabornom nikšićkom crkvom, veliki broj policijskih službenika u „maricama“ došli su da privedu vladiku i sveštenstvo.

Ipak, pod pritiskom velikog broja okupljenih građana službenici Uprave policije bili su prinuđeni da koriguju prvobitnu namjeru da vladiku Joanikija i sveštenike, kao okorjele kriminalce, ubaci u maricu i sprovede u CB Nikšić.

Komentari 0
Povezane vijesti
Nastavak suđenja za zločine nad srpskim vojnicima na području Goražda i Višegrada Nastavak suđenja za zločine nad srpskim vojnicima na području Goražda i Višegrada
Mitropolit Joanikije pozvao narod da posjećuje svetinje na Kosovu i Metohiji Mitropolit Joanikije pozvao narod da posjećuje svetinje na Kosovu i Metohiji
Mitropolit Joanikije: Srbi - narod koji zna da stvara i u najtežim vremenima Mitropolit Joanikije: Srbi - narod koji zna da stvara i u najtežim vremenima
Najčitanije
 • Djeca bračnog para koji je skočio sa zgrade pronađena mrtva u stanu
  8h 56m
  0
 • Nemanja Curović pobjednik Sabora guslara "Romanijo, goro od junaka"
  18h 25m
  0
 • Uhapšeno 10 lica zbog trgovine drogom
  8h 37m
  0
 • Pomozimo Igoru da otputuje na operaciju
  16h 49m
  0
 • Požar u Butmiru stavljen pod kontrolu, vatrogasci uputili apel građanima
  7h 34m
  0