Јефтиније брашно, али не и хљеб

09.06.2023. 10:12
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Произвођачи хљебног жита и ове године жетву дочекују у неизвјесности, јер још нема назнака откупне цијене пшенице која ће, судећи према најавама млинара, бити нижа него лани, док брашно већ неко вријеме појефтињује.

Жетва пшенице у Републици Српској требало би да почне за мање од двадесетак дана, а произвођачи очекују мање приносе.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача села Семберије Бошко Радић истиче да нико не зна која ће цијена бити.

- Ако ове године откупна цијена буде нижа него лани, производња пшенице ће бити тотално неисплатива. Принос ће бити мањи за око 30 одсто него лани, а на то утиче низ фактора - рекао је Радић.

Поставља се питање, како додаје, зашто је цијена хљеба толико висока, када је цијена пшенице на свјетском тржишту доста пала.

- Ако производња буде нерентабилна, није за очекивати да ће људи за сљедећу годину сијати - рекао је Радић.

Колика ће бити откупна пшенице, не зна ни предсједник Удружења млинара РС Зоран Кос који тврди да неће доћи до поскупљења брашна.

- Тренутно долази до појефтињења зато што цијене житарица падају. У односу на прошлу годину пале су дупло. Цијена на тржишту Србије сада је око 200 евра по тони - рекао је Кос.

Додао је да је врећа брашна од 25 килограма прије два мјесеца коштала око 30 КМ, а сада се може купити и за 23 или 24 марке.

- Појефтињење би било и веће, него су залихе купљене по вишој цијени и сада се микса са јефтинијом. Калкулишемо да издржимо до жетве, а шта ће бити у жетви, нико не зна - рекао је Кос.

Додао је да ће пшенице бити, али квалитет је споран.

- Онај ко буде имао квалитетну робу, тај ће диктирати цијену. Откупна цијена по тони у Србији је од 180 до 200, у зависности од квалитета, на мађарском тржишту од 190 до 230 евра - казао је Кос додавши да је пшеница из Украјине направила пометњу, јер се продаје по багателним цијенама.

С друге стране, власник компаније "Крајина клас", у оквиру које послује ланац пекара "Мања", Саша Тривић каже да неће доћи до пада цијена пекарских производа.

- Ниже цијене брашна се неће одразити на цијене производа, јер плате расту и може се очекивати да оне стоје или евентуално још порасту. Од пада цијена нема ништа - категоричан је Тривић.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић каже да је пшеница берзанска роба и њена цијена зависи од кретања цијена на свјетском тржишту.

- Ми смо ту веома ограничени. Влада Републике Српске, с друге стране, може интервенисати повећањем подстицаја, што је ове године и урадила па сада субвенција за пшеницу износи 500 КМ по хектару - рекао је Маринковић.

Он је истакао да је лани откупна цијена пшенице у Српској износила 0,63 КМ по килограм, а упркос великим трошковима пољопривредници су се одлучили за сјетву ове пољопривредне културе.

- Према прогнозама, цијена би ове године могла износити 0,32 или 0,33 КМ, а томе, између осталог, доприноси и мешетарење на берзи - рекао је Маринковић.

Састанак

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Саво Минић рекао је раније да очекује да ће овогодишња откупна цијена пшенице бити између 30 до 35 фенинга по килограму, дупло нижа него прошле године. Минић је за идућу седмицу најавио и састанак са представницима удружења пољопривредних произвођача, млинара, Привредне коморе те представницима Министарства трговине и туризма.

Пише: Јана Кезић

Коментари 0
Повезане вијести
Шулић открио производe којима ће бити снижене цијене у Српској Шулић открио производe којима ће бити снижене цијене у Српској
Вишковић: Од 1. октобра појефтињење великог броја намирница Вишковић: Од 1. октобра појефтињење великог броја намирница
Загрљај стијене и чаробан поглед са Волујка остављају без даха Загрљај стијене и чаробан поглед са Волујка остављају без даха
Најчитаније
 • Детаљи трагедије у којој је живот изгубио директор Студентског дома Фоча
  19h 25m
  0
 • Опљачкана бензинска пумпа у Источној Илиџи
  21h 16m
  0
 • Како је Милош Обреновић тјерао мушкарце да се жене
  22h 48m
  3
 • Најава прекида водоснабдијевања за сутра
  14h 27m
  0
 • Шулић открио производe којима ће бити снижене цијене у Српској
  16h 8m
  4