Јефтино месо из увоза гаси обичаје

29.10.2019. 13:26
0
ИЗВОР: глас српске

Иако се вријеме традиционалног свињокоља у Републици Српској полако примиче, домаћи узгајивачи свиња не надају се доброј заради јер, како кажу, све више домаћина одустаје од тог вјековног обичаја.

Крај новембра и почетак децембра на овим просторима је традиционално резервисан за припрему чварака, сувог меса, кобасица и других месних деликатеса за зиму, што је представљало прилику произвођачима свиња да остваре солидну зараду.

Међутим, претходних година фармерима је рачуне мрсио прекомјеран увоз свињетине који је обарао цијену, али и смањивао потражњу за товљеницима. 

Предсједник Удружења узгајивача свиња РС Мишо Маљчић каже да прогнозе нису оптимистичне ни за овогодишњи свињокољ. 

- Иако је до традиционалног свињокоља остало мање од мјесец, повећана потражња се не осјети. Тренутно цијена товљеника по килограму живе ваге код фармера износи 2,80 КМ плус ПДВ, док се на сточним пијацама креће од три до 3,20 КМ, што је на лањском нивоу. Ако је судити према садашњој ситуацији, вјероватно неће доћи до раста цијена - рекао је Маљчић.

Истакао је да фармери очекују да потражња за товљеницима скочи за петнаестак дана, наглашавајући да засигурно неће бити јагме ни мањак домаћих свиња на тржишту. 

- Потражња је и прошле године била слаба јер је људима једноставније да купе индустријски прерађено месо. Такође, доста људи одустаје од тог обичаја јер је грађанима исплативије да купе увозне полутке. Дошло је вријеме да нико не гледа квалитет, сви гледају само шта је јефтиније - оцијенио је Маљчић и навео да, иако већ дуже вријеме траже заштиту домаће производње, на питању увођења заштитних мјера ништа се не ради. 

Власник фарме свиња у градишком селу Рогољи Драгиша Цвјетковић за продају има око 400 товљеника, али се плаши да неће имати купаца. 

- У годинама које памтим као добре у овом периоду је било доста интересената за товљенике, а ове године ме још нико није ни назвао да пита имам ли и колика је цијена. Главни кривац за такву ситуацију је прекомјеран увоз - истакао је Цвјетковић и додао да тов свиња захтијева велика улагања, те да је тренутна цијена на граници рентабилности.

Домаћинству Пере Јанковића из Лакташа, које броји осам чланова, ове зиме засигурно неће зафалити меса и сланине јер су утовили три свиње које заједно теже више од 500 килограма.  

- Када сам их прољетос купио, имале су по 30-ак килограма, а сада свака тежи по 180 килограма. Обавезно сам храним свиње, од којих правим кобасице, сланину, шварглу, суво месо, маст и чварке јер сам само тако сигуран да моја породица једе квалитетно месо. Чим се мало температура спусти, организоваћемо свињокољ који је у мом домаћинству један од најомиљенијих традиционалних догађаја, иако се ради о великом послу који нас поштено умори - испричао је овај домаћин.
 

Апел

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС кажу да се трихинелоза код домаћих и дивљих свиња јавља на цијелом простору РС већ неколико деценија, те да је само ове и прошле године откривено више од 35 случајева заражених свиња.   

- Због тога је веома важно да грађани прије конзумације месо обавезно доносу на преглед. Цијела територија РС покривена је ветеринарском службом, па контрола не представља никакав проблем - казали су у ресорном министарству. 

Коментари 0
Повезане вијести
Масна цијена товних свиња Масна цијена товних свиња
Држање свиња постаје трошак, а сви желе знати шта једу Држање свиња постаје трошак, а сви желе знати шта једу
На снази нове мјере, дозвољено клање и премјештање свиња На снази нове мјере, дозвољено клање и премјештање свиња
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    13h 55m
    0
  • Крађа у Палама
    12h 13m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    8h 40m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    11h 28m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    4h 49m
    0