Држање свиња постаје трошак, а сви желе знати шта једу

25.10.2023. 21:54
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Закључно с понедјељком појавило се нових осам случајева афричке свињске куга - седам у Вуковарско-сријемској жупанији и један у Бродско-посавској, чиме се четврти случај АСК-а ондје појавио након три и по мјесеца, и то у Купини, општина Велика Копаница. Извјесно је да држање свиња на територији Хрватске постаје трошак, али сви они који их узгајају тврде да то раде јер желе знати шта једу.

У исто вријеме мали узгајивачи свиња и даље у грчу препричавају вијест да Европска комисија Хрватској, због дозволе за промет свјежим месом, условљава да се у зонама заразе, заштите и надзирања у Осјечко-барањској и Вуковарско-сријемској жупанији у 30 дана, до 20. новембра, све свиње у објектима неусловних категорија 0, 1 и 2 покољу у клаоницама.

Грубе су процјене да их је 50.000, а у ресорном министарству тврде како их је мање и да то није услов ЕК-а, него уступак, "јер иначе се за то тражи рок од три мјесеца".

Узгајивачи свиња, којих се та опсежна акција тиче, кажу како се њоме само потврђује да је традиционалним свињокољима по двориштима дошао крај, а да су на то упозоравали још приликом уласка у ЕУ, на што је држава тада одмахивала руком.

- Није се догодило преко ноћи, али се догађа сада, сада нас тјерају да се ријешимо својих свиња и пређемо на свињске полутке за које не знамо ни одакле су, колико су пута замрзнуте и одмрзнуте, чиме су те свиње храњене. Ми неколико свиња за своје потребе свих ових година и држимо управо зато, иако нам је то велик трошак, свјесни губитка због скупе сточне хране, да знамо што једемо, да имамо властиту храну, од свиње за коју знамо шта је јела и у каквим је условима била, а то је данас велики луксуз - да једеш своју храну за коју знаш како је произведена рекла је жена из околине Валпова која са супругом држи пет 'рањеника у свињцу, за који су поднијели захтјев за рекатегоризацију из неусловне категорије 2 у спасоносну 3, која ЕУ-у и хрватској пољопривредној политици и јест интенција - да остану узгајивачи, узгоји и објекти који имају високе биосигурносне мјере категорије 3.

Обруч за то стеже се из дана у дан; прво метла звана АСК и све строже мјере мету великом жестином, па је и саговорница "Гласа Славоније" прије десетак дана, каже, у ветеринарској станици подигла образац те га с изјавом послала у Министарство пољопривреде, у потребан регистар.

- Службеник ми је у телефонском разговору рекао да су рекатегоризације рјешавали у једном дану, а да сада то траје десетак дана. Како год, ми смо у међувремену ставили дезбаријере, тзв. комарнике на свињац и високо оградили гнојницу, да нема дотицаја с другима. Жица, спужве, дезинфекцијско средство и друго стајали су нас тридесетак евра, а сам је административни поступак, колико знам, бесплатан. Поступак није компликован. Након што ријешимо папире, слиједи позив ветеринару да сними стање након што сте објект опремили потребним за категорију 3, и чекате одобрење за њу рекла је саговорница и додаје како је у њеном селу много малих узгајивача свиња такође затражило рекатегоризацију у 3.

"Сви јако пазимо"

- Сви ми који имамо неколико товљеника у свињцу држимо их да бисмо јели властиту храну, битно нам је какву храну свиње једу и зато сви ми јако пазимо у каквим их хигијенским и другим условима држимо, шта им дајемо јести. Када буде угинуће у техничком тову, то је њима статистика, а малом узгајивачу брига, неспавање док проблем не ријеши, жалост због болести или угинућа било прасета било бравца рекла је саговорница.

Још је додала:

- Желиш ли, примјера ради, товљеника од којег ћеш добити 'адидас' сланину, нећеш га хранити напојем и тако, да тако кажем, регулишеш шта желиш од меса од властите свиње. Сада нас тјерају на свињокољ уз – полутке рекла је саговорница "Гласа Славоније".

Седам нових случајева АСК-а у ВСЖ-у је у општинама Стари Јанковци, Церна, Јармина, Иванково и Врбања, а у ОБЖ-у и даље нема нових. Најмање 20 дана позитивних случајева нема у општинама Бабина Греда, Бошњаци, Гуња, Нуштар, Жупања, Гундинци, Сикиревци, Штитар и Вођинци.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    bakterija 26.10.2023. 08:51
    Sve planski odradjeno, samo je bitno da sto vise zavisimo od uvoza i da budemo konzumenti svjetske hrane (smeca). Samim time bice nam i sve vise kancera, alergija, novih bolesti...bas smo izabrali dobar put ka boljoj buducnosti...
Повезане вијести
Масна цијена товних свиња Масна цијена товних свиња
На снази нове мјере, дозвољено клање и премјештање свиња На снази нове мјере, дозвољено клање и премјештање свиња
Од петка дозвољен превоз, продаја и клање здравих свиња Од петка дозвољен превоз, продаја и клање здравих свиња
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    7h 10m
    9
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    6h 6m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    21h 50m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    23h 2m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    19h 35m
    0