Јелена Тривић: Вријеме је да заштитимо наше раднике

15.08.2022. 15:55
1
ИЗВОР: katera.news

Кандидат за предсједника Републике Српске и посланик у Народној скупштини Републике Српске Јелена Тривић огласила се поводом званичних података који показују да банке које послују у Републици Српској запошљавају око 3.000 радника, као и да су у 2021. години те банке оствариле нето добит у збирном износу од 122,8 милиона КМ.

- Милорад Додик и његов СНСД су у протеклих 17 година наше друштво претворили у друштво неправде и безакоња. У таквом друштву своју бахатост и похлепу највише испољавају они који зарађују највише - рекла је Јелена Тривић.

Она је нагласила да је радно вријеме запослених у овим банкама у супротности са одредбама важећег Закона о раду, који прописује радну седмицу у трајању од 40 часова.

- Велики број грађана који су запослени у банкама ми се жалио на робовласничке односе који владају у истима, јер већина радника у банкама ради дневно 10-12 часова (шест дана у седмици), при чему они нису плаћени за прековремени рад- истакла је Тривићева.

Она је напоменула да се таквим поступањем чини кривично дјело Повреда основих права радника.

- Очигледно је да они који зарађују највише најмање поштују права радника. Овом приликом поручујем директорима банака у Републици Српској да ће по окончању предстојећих избора добити рок од 15 дана да приме нове раднике или да уз реорганизацију рада ускладе своје пословање са Законом о раду, у смислу поштовања радног времена радника – рекла јеТривићева и нагласила да они који то не учине могу очекивати да ће их по истеку тог рока свакодневно посјећивати надлежни инспектори и јавни тужиоци.

- Вријеме је да заштитимо наше раднике и наше друштво учинимо праведнијим- закључила је Тривићева.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Hari 16.08.2022. 13:55
  Lijepo je to što se kandidat za predsjednika Republike Srpske brine za bankarske radnike koji ipak rade u udobnim kancelarijama i imaju relativno dobre plate u odnosu na zaposlene u drugim sektorima privrede. Ali šta je sa radnicima u privatnom sektoru, pogotovo oni koji rade još i na crno. Na građevini, brentama-primarnoj preradi drveta, i dr. djelatnostima, koji isto rade prekovremeno, rade i u dane vikenda, noćni rad im se ne priznaje kao i prekovremeni. Radnici rade teške fizičke poslove u odnosu na one službenike u kancelarijama, njih niko ne vidi. I oni nemaju kome da se žale na uslove rada, neplaćeni prekovremeni rad, rad noću ili rad nedeljom. Ako prigovore gazdi u privatnom sektoru mogu samo ostati bez posla, nego ljudi trpe nepravde da ne izgube i onu malu platu kojom izdražavaju porodice. Inspekcije rada i inspektori postoje samo radi sebe, nema ih na terenu u obilasku poslodavaca koji izrabljuju svoje radnike.
Повезане вијести
Источна Илиџа још једном доказала да је бастион СДС-а (ФОТО) Источна Илиџа још једном доказала да је бастион СДС-а (ФОТО)
Тривић у Калиновику: Створићемо бољу Републику Српску Тривић у Калиновику: Створићемо бољу Републику Српску
Нафташи у Српској кажњени са 1,8 милиона КМ Нафташи у Српској кажњени са 1,8 милиона КМ
Најчитаније
 • Саобраћајна незгода у Источном Новом Сарајеву
  4h 45m
  3
 • Младић убио комшију ашовом
  13h 14m
  0
 • Пут од Лапишнице до Хан Дервенте освијетљен
  14h 54m
  14
 • Четворо погинулих у саобраћајној несрећи код Мостара
  15h 52m
  0
 • Данас јавна трибина СДС-а у Касиндолу
  15h 38m
  0