Jelena Trivić: Vrijeme je da zaštitimo naše radnike

15.08.2022. 15:55
1
IZVOR: katera.news

Kandidat za predsjednika Republike Srpske i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Jelena Trivić oglasila se povodom zvaničnih podataka koji pokazuju da banke koje posluju u Republici Srpskoj zapošljavaju oko 3.000 radnika, kao i da su u 2021. godini te banke ostvarile neto dobit u zbirnom iznosu od 122,8 miliona KM.

- Milorad Dodik i njegov SNSD su u proteklih 17 godina naše društvo pretvorili u društvo nepravde i bezakonja. U takvom društvu svoju bahatost i pohlepu najviše ispoljavaju oni koji zarađuju najviše - rekla je Jelena Trivić.

Ona je naglasila da je radno vrijeme zaposlenih u ovim bankama u suprotnosti sa odredbama važećeg Zakona o radu, koji propisuje radnu sedmicu u trajanju od 40 časova.

- Veliki broj građana koji su zaposleni u bankama mi se žalio na robovlasničke odnose koji vladaju u istima, jer većina radnika u bankama radi dnevno 10-12 časova (šest dana u sedmici), pri čemu oni nisu plaćeni za prekovremeni rad- istakla je Trivićeva.

Ona je napomenula da se takvim postupanjem čini krivično djelo Povreda osnovih prava radnika.

- Očigledno je da oni koji zarađuju najviše najmanje poštuju prava radnika. Ovom prilikom poručujem direktorima banaka u Republici Srpskoj da će po okončanju predstojećih izbora dobiti rok od 15 dana da prime nove radnike ili da uz reorganizaciju rada usklade svoje poslovanje sa Zakonom o radu, u smislu poštovanja radnog vremena radnika – rekla jeTrivićeva i naglasila da oni koji to ne učine mogu očekivati da će ih po isteku tog roka svakodnevno posjećivati nadležni inspektori i javni tužioci.

- Vrijeme je da zaštitimo naše radnike i naše društvo učinimo pravednijim- zaključila je Trivićeva.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Hari 16.08.2022. 13:55
    Lijepo je to što se kandidat za predsjednika Republike Srpske brine za bankarske radnike koji ipak rade u udobnim kancelarijama i imaju relativno dobre plate u odnosu na zaposlene u drugim sektorima privrede. Ali šta je sa radnicima u privatnom sektoru, pogotovo oni koji rade još i na crno. Na građevini, brentama-primarnoj preradi drveta, i dr. djelatnostima, koji isto rade prekovremeno, rade i u dane vikenda, noćni rad im se ne priznaje kao i prekovremeni. Radnici rade teške fizičke poslove u odnosu na one službenike u kancelarijama, njih niko ne vidi. I oni nemaju kome da se žale na uslove rada, neplaćeni prekovremeni rad, rad noću ili rad nedeljom. Ako prigovore gazdi u privatnom sektoru mogu samo ostati bez posla, nego ljudi trpe nepravde da ne izgube i onu malu platu kojom izdražavaju porodice. Inspekcije rada i inspektori postoje samo radi sebe, nema ih na terenu u obilasku poslodavaca koji izrabljuju svoje radnike.
Povezane vijesti
Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena
Trebinjski genije Vuk Janković riješio matematički problem star 58 godina Trebinjski genije Vuk Janković riješio matematički problem star 58 godina
Pogledajte koji su neradni dani u maju u Srpskoj Pogledajte koji su neradni dani u maju u Srpskoj
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    21h 22m
    0
  • Krađa u Palama
    19h 40m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    16h 7m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    18h 55m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    12h 16m
    0