Јесења чаролија: Кафа с укусом бундеве

11.10.2022. 18:35
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Током јесени уживамо у ситним радостима и много више времена проводимо код куће, са породицом и пријатељима. А јесен има својих чари и треба их искористити - једна од њих је и бундева.

Бундева може да се пече, од ње можемо правити укусне ручкове и чорбе, али и фантастичне колаче. Она је симбол јесени и зато волимо да је користимо на разне начине, а испробајте је у облуку укусног јесењег напитка - кафе од бундеве.

Кафа од бундеве, популарно pumpkin spice latte, освојила је цијели свијет. Осим што је овај необични напитак веома популаран, укусан је, калоричан и здрав. Бундеве су лако пробављиве и нутритивно богате намирнице. Такође је познато да се могу користити и у козметичке сврхе, јер не само да његују и хране кожу, него је и штите од карцинома.

С обзиром на то да је јесен, а са њом и бундеве увелико стижу, идеално је вријеме да направите кафу са бундевом - једноставна је за приправљање, а осим састојака које ћете користити, потребни су вам блендер и џезва за кафу те шоље из којих ћете пити ово јесење задовољство.

Састојци:

четвртина шоље насјецкане бундеве (сорта по жељи)

пола шоље куване кафе

пола шоље млијека

1-2 капи екстракта ванилије

смјеса зачина према жељи (цимет, клинчић, ђумбир...)

Припрема:

У један лончић ставите насјецкану бундеву, млијеко и зачине. Чекајте да се бундева лагано омекша, смјеса заври, а потом све пребаците у блендер и направите пире од тих састојака. Пире преспите у шољу, додајте кафу и све добро промијешајте како бисте добили питку, хомогену смјесу.

Ово су основни састојци, а према својим жељама, можете додати и друге зачине, као и поиграти се млијеком на биљној бази, попут кокосовог или бадемовог. Такође, у специјализованим продавницама могуће је купити смјесу зачина која у себи има окус бундеве па у том случају једноставно прескочите дио с припремом пиреа од бундеве те зачинима само додајте млијеко и кафу.

Напитак можете прилагодити и дјеци или особама које не пију кофеин, па само изоставити дио са додавањем куване црне кафе.

Коментари 0
Повезане вијести
Турбуленције на тржишту дижу цијену кафе Турбуленције на тржишту дижу цијену кафе
Кафићи крцати, а кафа никад скупља Кафићи крцати, а кафа никад скупља
Шта је здравије ујутро, чај или кафа? Шта је здравије ујутро, чај или кафа?
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    6h 45m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    16h 44m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    8h 20m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    15h 41m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    10h 24m
    9