Јоаникије: Хришћани као Свети Јован Владимир да свједоче праву вјеру

04.06.2021. 20:59
0
ИЗВОР: СРНА

Изабрани митрополит црногорско-приморски Јоаникије рекао је да хришћани требају да својим животом, примјером, свједоче, као што је и Свети Јован Владимир свједочио, шта је права и истинита вјера свуда и на сваком мјесту.

Саборни храм Светог Јована Владимира у Бару данас је прославио своју славу Светог краља Јована Владимира, небеског покровитеља и заштитника града под Румијом, а владика Јоаникије служио је Свету архијерејску литургију.

Након причешћа и благосиљања славског колача, владика Јоаникије рекао је да је Свети Јован Владимир, владар Зете, подизао храмове и ширио православље, проповиједао својим дјелима и ријечима, "али све је то посвједочио, потврдио и запечатио својом жртвом онда када му је на правди Бога била глава одсјечена".

-То је посвједочено и његовим великим чудом: своју главу је узео у руке и носио је и он се, ево, слика са својом главом, као и Свети Јован Крститељ и Свети кнез Лазар- истакао је владика Јоаникије, поручивши да је та одсјечена глава симбол памћења, вјере и жртве.

У оквиру "Дана Светог Јована Владимира" вечерас ће у 18.30 часова изабрани митрополит Јоаникије са свештенством служити вечерњу службу, а након тога празновање ће се наставити, као и ранијих година, тако што ће се молитвама и силом Часнога крста благословити град Светог Јована Владимира.

Коментари 0
Повезане вијести
Данас Благовијести Данас Благовијести
Сутра Благовијести Сутра Благовијести
Владика Григорије објаснио шта је важно поштовати током великог Васкршњег поста Владика Григорије објаснио шта је важно поштовати током великог Васкршњег поста
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    11h 34m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    23h 34m
    10
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    9h 3m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    8h 21m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    3h 17m
    0