Joanikije: Hrišćani kao Sveti Jovan Vladimir da svjedoče pravu vjeru

04.06.2021. 20:59
0
IZVOR: SRNA

Izabrani mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je da hrišćani trebaju da svojim životom, primjerom, svjedoče, kao što je i Sveti Jovan Vladimir svjedočio, šta je prava i istinita vjera svuda i na svakom mjestu.

Saborni hram Svetog Jovana Vladimira u Baru danas je proslavio svoju slavu Svetog kralja Jovana Vladimira, nebeskog pokrovitelja i zaštitnika grada pod Rumijom, a vladika Joanikije služio je Svetu arhijerejsku liturgiju.

Nakon pričešća i blagosiljanja slavskog kolača, vladika Joanikije rekao je da je Sveti Jovan Vladimir, vladar Zete, podizao hramove i širio pravoslavlje, propovijedao svojim djelima i riječima, "ali sve je to posvjedočio, potvrdio i zapečatio svojom žrtvom onda kada mu je na pravdi Boga bila glava odsječena".

-To je posvjedočeno i njegovim velikim čudom: svoju glavu je uzeo u ruke i nosio je i on se, evo, slika sa svojom glavom, kao i Sveti Jovan Krstitelj i Sveti knez Lazar- istakao je vladika Joanikije, poručivši da je ta odsječena glava simbol pamćenja, vjere i žrtve.

U okviru "Dana Svetog Jovana Vladimira" večeras će u 18.30 časova izabrani mitropolit Joanikije sa sveštenstvom služiti večernju službu, a nakon toga praznovanje će se nastaviti, kao i ranijih godina, tako što će se molitvama i silom Časnoga krsta blagosloviti grad Svetog Jovana Vladimira.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sutra Veliki petak Sutra Veliki petak
Danas Veliki četvrtak Danas Veliki četvrtak
Sutra Veliki četvrtak Sutra Veliki četvrtak
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    13h 50m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    12h 46m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    12h 50m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    9h 43m
    0
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    11h 40m
    0