Јод - најбоље средство за имунитет код старијих

24.04.2020. 22:10
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Пандемија вируса корона нас је све, више него икада, навела на размишљање о имунитету, поготово када је у питању популација изнад 65 година, код које ова болест може да буде веома опасна, па чак и фатална.

Осим избјегавањем контаката и правилним одржавањем личне хигијене, свако од нас може да значајно умањи ризик од оболијевања подизањем свог имунитета, у чему нам један од најбољих савезника може бити јод.

Јод је један од најважнијих минерала у нашем организму, али је и веома занемарен, с обзиром на то да свега једна трећина свјетског становништва уноси довољно јода.

Један од најздравијих и најдуговјечнијих народа је јапански, а на њихово здравље и дуговјечност у великој мјери утиче управо овај елемент, који се иначе мора уносити исхраном, а становници земље излазећег сунца то понајвише чине тако што конзумирају рибу, морске плодове и алге. Јод, између осталог, одржава правилну функцију штитне жлијезде, омогућавајући нам тако да се носимо са стресом, а то је посебно важно у овим недјељама изолације.

Како бисмо сви, а посебно старија популација, избјегли умор, дебљање, проблеме са памћењем, лоше расположење, губитак енергије, од велике је важности да конзумирамо довољне количине јода.

Одраслом човјеку неопходно је од 150 до 200 микрограма јода, који, осим кроз морску храну, можемо унијети и кроз млијечне прозводе, јодирану со, суве шљиве, као и јаја, посебно жуманце, затим кукуруз, банана, грашак као и минералну воду богату јодом.

Срећом, све ове намирнице можемо пронаћи у трговинама и на пијацама, само је важно да избјегавамо брзу храну и шећере, који слабе имунитет. Уз балансирану исхрану богату јодом и редовну шетњу, велике су шансе да избјегнемо да се заразимо корона вирусом, али и другим вирусима који су око нас.

Коментари 0
Повезане вијести
Јод – Моћан минерал против упале плућа Јод – Моћан минерал против упале плућа
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    21m
    4
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    26m
    1
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    13h 48m
    0
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    1h 18m
    0
  • Паљанин Горан Круљ освојио злато на Eвропском првенству у дизању тегова
    12h 21m
    0