Јогурт чува плућа

04.11.2019. 18:44
0
ИЗВОР: Novosti.rs

Најновија истраживања указују на то која је најбоља дијагностика за провјеру здравља плућа и како да се заштите дисајни органи од дегенеративних промјена.

Поуздан само скенер

Истраживачи са универзитета у Лидсу и Екстеру, у Великој Британији, утврдили су да рендгенско снимање није поуздана метода за откривање рака плућа. Овај начин дијагностике не може да региструје промене на плућима код приближно четвртине пацијената. Прецизно је израчунато да код 23 одсто обољелих рендгенски икс зраци не региструју тумор. До овог закључка дошло се на основу анализе 21 студије са укључених 1.000 пацијената. Британски научници савјетују да би рендген из ових разлога требало да буде отписан као прва метода која се користи у откривању рака плућа. Умјесто рендгена, требало би да се користи скенер, чија је употреба много скупља. За разлику од рендгена, скенер користи икс зраке и компјутер и тако прави слику унутрашњости тијела.

Пијте чашу јогурта дневно

Испијање чаше јогурта на дан за 20 одсто смањује ризик да се оболи од рака плућа, показало је истраживање научника са универзитетског медицинског центра у Нешвилу. Уколико се уз јогурт једу и намирнице које су богате дијеталним влакнима, ризик се смањује за 30 одсто. Студија је показала да сојеви бактерија које садржи јогурт имају заштитни и антизапаљенски ефекат, што спречава развој канцера.

И пребиотске и пробиотске културе у јогурту побољшавају рад дигестивног система и јачају имунитет.

Пређашње студије које су испитивале значај сира и јогурта у исхрани показале су да су ове намирнице повезане са мањим ризиком да се оболи и од шећерне болести. Такође, ранија истраживања су показала да од двије до три порције млијечних производа на дан смањују ризик од стварања претканцерозних промјена у дебелом цријеву за 26 одсто.

Преполовите аеробно загађење

Лекови са ацетисалном киселином могу да преполове лош утицај загађеног ваздуха на плућа, показало је истраживање спроведено у сарадњи неколико америчких универзитета. Амерички научници су до овог резултата дошли испитујући здравље плућа и употребу ових медикамената код око 3.000 људи, али нису успјели сасвим да открију зашто они ублажавају посљедице загађеног ваздуха на функцију плућа и њихово здравље.

- Наша студија сугерише да ови лекови спречавају честице из загађеног ваздуха да се везују за плућно ткиво. Наравно, то не значи да не би требало избегавати загађен ваздух, али тамо где то није могуће ови љекови би могли да се користе превентивно, али само по савјету љекара. Ранија испитивања су утврдила да сличан ефекат на здравље плућа може да има и група витамина Б - рекао је др Ксу Гао, вођа истраживања са Универзитета Колумбија.

Коментари 0
Повезане вијести
Намирнице које ће допринијети бржем опоравку ваших плућа Намирнице које ће допринијети бржем опоравку ваших плућа
Најбоље намирнице за здравље плућа и дисајних путева Најбоље намирнице за здравље плућа и дисајних путева
Чаша здравља спречава лош задах, чува зубе и кости Чаша здравља спречава лош задах, чува зубе и кости
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    18h 1m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    21h 25m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    16h 54m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    8h 31m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    8h 12m
    0