Јовановић враћен, па опет смијењен са мјеста предсједника

31.10.2022. 14:50
0
ИЗВОР: srna.rs

Одборници Скупштине општине Братунац данас су вратили на дужност предсједника локалног парламента Радислава Јовановића, а затим га поново смијенили уз закључак да се сматра "неморалном и недостојном личношћу да обавља ту дужност".

Одборници су прво донијели одлуку о извршењу пресуде Окружног суда у Бијељини, који је прогласио незаконитом смјену Јовановића 2. јуна ове године и наредио његово враћање на ту дужност.

Скупштина је онда опозвала актуелног предсједника Јову Челановића, који је на ту дужност изабаран одлуком скупштинске већине након смјене Јовановића и на тај начин је ОН поново враћен чиме је, како је оцијењено, реализована судска пресуда.

Након тога разматрана је иницијатива да Јовановић поново буде смијењен са дужности, коју је потписало 18 одборника уз навођење мноштва разлога, међу којима су кривична пријава због фалсификовања, затим због поништавања скупштинских одлука, незаказивања сједница и опструкције рада Скупштине да би остао на функцији.

Тајним гласањем, већином гласова, Јовановић је поново смијењен, а Челановић опет изабран на мјесто предсједника Скупштине општине Братунац.

Секретар Скупштине Ивана Милановић рекла је да је 18 одборника покренуло иницијативу за опозив Јовановића, уз образложење да је злоупотребљавао службену дужност на начин да сам спроведе пресуду Окружног суда којом је враћен на дужност предсједника Скупштине општине Братунац.

Она је појаснила да су одборници у образложењу навели и да Јовановић са опозваним начелником општине Срђаном Ранкићем покушава да поништи све акте донесене послије његове смјене, 2. јуна, као и да избјегава да сазове сједницу да би се одборници изјаснили о тим питањима, а наведено је да је против њега поднесена оптужница због фалсификовања потписа.

Она је истакла да је закључак да се Јовановић сматра неморалном и недостојном личношћу да обавља дужност предсједника Скупштине општине.

Предсједник Клуба одборника СНСД-а Марко Мркајић рекао је да је данашња ванредна сједница заказана ради реализовања одлуке Окружног суда о поништењу акта којим је Радислав Јовановић разријешен са мјеста предсједника Скупштине.

- Поступили смо по пресуди, прихватили је и након тога уз детаљно образложење, поново опозвали Јовановића. Дали смо и образложење да доношење пресуде за поништавање смјене Јовановића не значи да су незаконите остале одлуке које је Скупштина општине донијела након 2. јуна, што Јовановић и опозвани начелник општине Срђан Ранкић настоје да пласирају и на тај начин дезавуишу јавност - објаснио је Мркајић.

Коментари 0
Повезане вијести
Мужјак из „породице Родић“ се из Африке вратио у Братунац Мужјак из „породице Родић“ се из Африке вратио у Братунац
Инжењер телекомуникација за столарским стругом Инжењер телекомуникација за столарским стругом
Потврђено присуство вируса афричке куге свиња Потврђено присуство вируса афричке куге свиња
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    15h 56m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    6h 54m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    15h 20m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    13h 35m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    15h 14m
    0