Јовичић: „Урушили смо странку, укаљали сте мој углед“

18.11.2022. 16:46
6
ИЗВОР: srpskainfo.com

Да смо били дисциплиновани и коректни према странци, направили бисмо много бољи резултат. Овако, понизили смо и урушили странку, понизили сте и укаљали мој углед, или бар свјесно или несвјесно сте то покушали.

Ја сам спреман на сваку врсту одговорности, али бих заиста волио да свако од вас погледа себе, погледа гласове на својој изборној јединици и упореди колико су за кога радили.

Ово су ријечи које је потпредсједник ДНС, Радислав Јовичић, изговорио на првој постизборној сједници Предсједништва ДНС, видно разочаран резултатима странке, као и својим резултатом на изборима за предсједника Републике Српске.

И не само то. У говору који је у посједу Српска инфо, Јовичић је потпуно отворено говорио о проблемима у ДНС, игнорисању њега као кандидата, али и „продаји“ њега и Ненада Нешића (кандидата за члана Предсједништва БиХ) од стране партијских активиста на терену.

Јовић је чланове Предсједништва подсјетио да је у ДНС ушао јер је волио и цијенио ту политику и да је имао добру комуникацију са бившим предсједником, Марком Павићем. Доласком Нешића на чело ДНС, наставља Јовичић, дошло је и до његовог јавног активирања у партији. На позив Нешића.

– Мој улазак у ДНС није био условљен ничим, што ће актуелни предсједник надам се и потврдити. Ушао сам пун жеље, енергије и воље да дам свој максимални допринос у развоју странке коју неизмјерно волим. Волио сам, до те мјере да сам прихватио и одлуке са којима се некад нисам ни слагао, али сам се надао да то не мора да значи да је лоше. Једна од тих одлука јесте и одлука да будем кандидат ДНС за предсједника Републике Српске – рекао је Јовичић.

Навео је два разлога због којих је био против кандидатуре: Кривичну пријаву коју је имао, још из времена када је био министар полиције, те недостатак новца за кампању.

– Добио сам увјерење да је новац за кампању обезбијеђен. Ово око новца вам највише говорим из разлога што имам информације да неки наши људи кажу да сам узео паре од Ненада Нешића и да је то разлог моје кандидатуре. Овдје јавно и пред предсједником странке и пред вама кажем да то није тачно – ријечи су Јовичића који је, како је Српска инфо објавила, одлучио да напусти ДНС, а званична одлука очекује се идуће седмице.

Због свега наведеног на тој сједници Предсједништва ДНС, али и због катастрофално лошег резултата, рекао је да је спреман да поднесе оставку на све функције у ДНС, те да странка одлучи о томе.

Осим своје кривице за изборни резултат, Јовичић је тада набројао још осам чињеница за које сматра да су на то утицале. Као прво, никада није добио новац странке за своју кампању, осим што није плаћао „оно мало билборда“ и један дио „неког промотивног материјала“.

Био је, каже, само у двије ТВ емисије које је странка платила – код Мате Ђаковића и на Пинк БиХ.

– Однос према мени у току кампање није био ни приближно исти као према кампањи за члана Предсједништва БиХ испред ДНС, од стране неких од вас. Често се дешавало да ме предсједник странке зове на неки догађај, а да ја од стране организатора нити сам позван, нити упознат са тим догађајем. У више наврата сам покушавао предсједнику странке указати да не идемо у кампању за предсједника Републике Српске, јер сам осјетио да нећу имати довољну подршку. Задњи покушај је био на дан предаје листа, били су присутни Родић и Главаш. И тада сам на крају испоштовао одлуку вјерујући у партију којој припадам – говорио је Јовичић.

Као четврто, каже да је на свим планираним догађајима ДНС био присутан.

– Држао сам промотивне говоре, а заузврат сам добијао од неких говорника да ме и не спомену као кандидата за предсједника Републике Српске. Или у другој варијанти која је можда и гора: „Знамо ми да Рађа не може проћи, али ето хајде да гласамо за њега“ – рекао је Јовичић и приложио писмо које је у то вријеме кружило по терену.

Даље, признање да је могуће да није био довољно наметљив, али наглашава да је био наметљив у складу са финансијским могућностима.

– Трошио сам искључиво свој новац, своје гориво, своје ауто. Возио сам сам, припремао се за говоре сам, хранио се сам. Велику помоћ су ми пружили једино господин Родић и Љубинко Јовић. Стално су нудили и своје ауто, и да они возе, а често су трошили и свој новац за наше активности. Више пита сам указивао на појаву и сазнање, само сам у Градском одбору Бањалука одржао три састанка на ту тему, да знам да људи на терену продају гласове за предсједника Републике Српске ради себе на листи. То сам једном приликом, када сам успио, лично на Палама саопштио предсједнику Нешићу. Рекао ми је да зна за то, и да зна да нас продају обојицу. Када погледам листу, чини ми се да су много, много више продавали мене – рекао је Радислав Јовичић.

Признао је да нису успјели да дисциплинују странку у погледу гласања, него су својим кандидатурама само створили још већи простор за „трговину“ коју су хтјели да спријече.

– Да не буде да је све до нас у ДНС, мишљења сам да сам имао и много јаке противкандидате, Додика и Тривићку, али јаке у смислу поларизације бирачког тијела – ко није за Додика, гласаће за Јелену. У великој мјери томе је допринијела и медијска кампања коју ми нисмо имали. На крају, моје је закључак да је наша кривица што нисмо одиграли како треба – закључио је Јовичић.

Говор је закључио ријечима да му није била намјера да било кога увриједи, те да је његова намјера јак ДНС, с њим или без њега.

Према потврђеним резултатима општих избора, Јовичић је имао 5.678 гласова.

Аутор: Слободан Попадић

Коментари 6
 • Generic placeholder image
  Glup 19.11.2022. 07:48
  Sve je tačno što je rekao. Ako to nije znao i očekivao, onda je GLUP.
  Ne treba nam glup predsjednik
 • Generic placeholder image
  SaSa 18.11.2022. 22:46
  ugasi svijetlo
 • Generic placeholder image
  A 18.11.2022. 20:57
  Sve si dobio po zasluzi.
  Zalim ovoliko medijskog prostora I izgovorenih rijeci. Cudno da o akva stranka I kandidat nesto pokusavaju objasniti a nisu svjesni svojih vrijednosti.
 • Generic placeholder image
  Romaninac 42 18.11.2022. 19:09
  Koji ugled, svi ste isti kriminalci iz te ekipe. Tvoj ugled jest rezultat na izborima i od toga pola je kupljeno kriminalnim parama.
 • Generic placeholder image
  Анонимно 18.11.2022. 18:58
  E šuti nesrećo jedna. Da su ikakvog karaktera imao ne bi tim kromosoma ni na desetine kilometara prišao.
 • Generic placeholder image
  Милан 18.11.2022. 18:05
  Откуд Ти међу тим каматама? Није ваљда да ниси знао с ким си у друштву? Бити са Нешићем и очекивати да сачуваш некакав углед, част и образ!
Повезане вијести
Главаш подноси оставку на све политичке позиције и напушта ДНС Главаш подноси оставку на све политичке позиције и напушта ДНС
Јовичић повлачи кандидатуру, из ДНС-а позвали да гласају за Тривићеву? Јовичић повлачи кандидатуру, из ДНС-а позвали да гласају за Тривићеву?
СДС и ПДП неће на заједничку изборну листу са ДНС-ом СДС и ПДП неће на заједничку изборну листу са ДНС-ом
Најчитаније
 • Стијена се обрушила на камион на путу Фоча-Сарајево, погинуо возач
  21h 2m
  1
 • У несрећи код Фоче страдао отац троје дјеце
  1h 37m
  0
 • Масовни откази и "кресање" плата у ИТ сектору
  20h 33m
  0
 • Да је жива, Титова Југославија би данас славила 80. рођендан
  4h 28m
  2
 • Ометали сигнал, откључавали скупоцјена возила и крали новац
  16h 33m
  0