ЈУ Школа за основно музичко образовање Источно Ново Сарајево – расла и стасавала уз свој народ (ФОТО)

23.11.2023. 20:49
0
ИЗВОР: katera.news

У Културном центру у Источном Сарајеву одржана је свечана академија поводом јубилеја – 30 година постојања и рада Јавне установе Школа за основно музичко образовање Источно Ново Сарајево.

Директор Мирјана Учур навела је да је школа основана 1993. године на Илиџи, те да је након потписивања Дејтонског споразума 1995. године, заједно са сарајевским Србима прешла у Источно Сарајево гдје и данас егзистира.

Према њеним ријечима, школа је ове школске године уписала 444 ученика на шест смјерова, клавир, хармоника, гитара, флаута, виолина и одсјек соло пјевања.

- Наставу изводе 32 наставника, а укупан број запослених је 41.  А поред централне школе у Источном Новом Сарајеву постоји и подручно одјељење у Палама – навела је она.

Учур је истакла да су поносни на постигнуте резултате, те да су у протеклој школској години ученици и наставници освојили рекордне 44 награде, од чега 18 првих, 16 других и 10 трећих.

Она је истакла да су дјеца са подручја града Источно Сарајево веома талентована за музику и да то треба његовати.

 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика

Фото: katera.news

Стојан Бјелица, некадашњи члан Школског одбора, рекао је да се ова школа доживјела судбину српског народа ратних и поратних година у Сарајеву.

- Група ентузијаста, професора, на челу са професором Митровићем је оспособила зграду у некадашњој војној касарни ЈНА у Источном Новом Сарајеву и од ње направила школу. Први дани су били тешки, али годинама је ова јавна установа прерасла у школу која је препознатљива и модерна – навео је он.

Дијана Лучић, мајка бившег и садашњег ученика ове школе, истакла је да је за овај јубилеј најзаслужнији колектив.

- Оно што ову школу чини посебном су људи, колектив, управа и администрација, јер су њихов ентузијазам, посвећеност раду са дјецом и љубав према музици немјерљиви - истакла је Лучићева.

Коментари 0
Повезане вијести
Свечано откривена спомен-табла посвећена Моми Капору у Источном Новом Сарајеву (ФОТО) Свечано откривена спомен-табла посвећена Моми Капору у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
Катић најавио могућност оснивања Дома здравља у Источној Илиџи? Катић најавио могућност оснивања Дома здравља у Источној Илиџи?
Нова саобраћајна незгода у Источном Новом Сарајеву - Возите опрезно! Нова саобраћајна незгода у Источном Новом Сарајеву - Возите опрезно!
Најчитаније
 • Возачи одустају од вожње на плин
  22h 55m
  4
 • Немања Цуровић побједник Сабора гуслара "Романијо, горо од јунака"
  10h 38m
  0
 • Помозимо Игору да отпутује на операцију
  9h 2m
  0
 • Република Српска стари и нестаје: За 20 година изгубљен град величине Приједора, ускоро ће сваки трећи становник бити пензионер
  22h 6m
  0
 • Порушена табла "Добро дошли у Републику Српску" код Власенице
  9h 17m
  0