JU Škola za osnovno muzičko obrazovanje Istočno Novo Sarajevo – rasla i stasavala uz svoj narod (FOTO)

23.11.2023. 20:49
0
IZVOR: katera.news

U Kulturnom centru u Istočnom Sarajevu održana je svečana akademija povodom jubileja – 30 godina postojanja i rada Javne ustanove Škola za osnovno muzičko obrazovanje Istočno Novo Sarajevo.

Direktor Mirjana Učur navela je da je škola osnovana 1993. godine na Ilidži, te da je nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma 1995. godine, zajedno sa sarajevskim Srbima prešla u Istočno Sarajevo gdje i danas egzistira.

Prema njenim riječima, škola je ove školske godine upisala 444 učenika na šest smjerova, klavir, harmonika, gitara, flauta, violina i odsjek solo pjevanja.

- Nastavu izvode 32 nastavnika, a ukupan broj zaposlenih je 41.  A pored centralne škole u Istočnom Novom Sarajevu postoji i područno odjeljenje u Palama – navela je ona.

Učur je istakla da su ponosni na postignute rezultate, te da su u protekloj školskoj godini učenici i nastavnici osvojili rekordne 44 nagrade, od čega 18 prvih, 16 drugih i 10 trećih.

Ona je istakla da su djeca sa područja grada Istočno Sarajevo veoma talentovana za muziku i da to treba njegovati.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: katera.news

Stojan Bjelica, nekadašnji član Školskog odbora, rekao je da se ova škola doživjela sudbinu srpskog naroda ratnih i poratnih godina u Sarajevu.

- Grupa entuzijasta, profesora, na čelu sa profesorom Mitrovićem je osposobila zgradu u nekadašnjoj vojnoj kasarni JNA u Istočnom Novom Sarajevu i od nje napravila školu. Prvi dani su bili teški, ali godinama je ova javna ustanova prerasla u školu koja je prepoznatljiva i moderna – naveo je on.

Dijana Lučić, majka bivšeg i sadašnjeg učenika ove škole, istakla je da je za ovaj jubilej najzaslužniji kolektiv.

- Ono što ovu školu čini posebnom su ljudi, kolektiv, uprava i administracija, jer su njihov entuzijazam, posvećenost radu sa djecom i ljubav prema muzici nemjerljivi - istakla je Lučićeva.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dječiji fudbalski turnir 1. i 2. juna u Istočnom Novom Sarajevu Dječiji fudbalski turnir 1. i 2. juna u Istočnom Novom Sarajevu
Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
U ponedjeljak obilježavanje 32 godine Prve sarajevske mehanizovane brigade U ponedjeljak obilježavanje 32 godine Prve sarajevske mehanizovane brigade
Najčitanije
  • Partizan mijenja ime!
    18h 7m
    4
  • Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
    22h 40m
    0
  • Uhapšen Gruzijac zbog pljačke dva miliona maraka u Banjaluci
    20h 14m
    3
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    1h 12m
    0
  • Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu
    21h 20m
    0