Кад је вријеме да замијените акумулатор?

27.11.2023. 21:38
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Већина проблема с акумулаторима јавља се у хладније доба године, а како су температуре посљедњих дана све ниже, сада је крајње вријеме да посветите мало пажње акумулатору свог аутомобила.

Иако једноставан, акумулатор је кључан дио аутомобила без којег нема вожње, упозорава Јутарњи.

Ако је он превише празан, аутомобил неће упалити, а вјерујемо да су се многи од вас с таквим проблемом већ сусрели.

Како спријечити ове крајње непријатне ситуације које вас могу коштати доста времена и живаца?

Акумулатор аутомобила своје највеће слабости показује на нижим температурама. То је карактеристика свих батерија, чак и оних великих у електричним аутомобилима које на ниским температурама губе велики дио свог капацитета и дио напона.

И акумулатору се то догађа. Ако је он довољно добро функционисао током љета, то не значи и да ће бити довољно добар за зиму, због чега ћете можда морати да га замијените. Али како ћете то примијетити прије него што дође до проблема који ће за посљедицу имати то да нећете моћи да упалите аутомобил?

Знаци који показују да ће акумулатор брзо да се истроши

Први симптом због којег бисте морали да посумњате у здравље вашег акумулатора је његова старост. Први акумулатор који је фабрички уграђен у аутомобил неријетко може издржати и више од шест година, али након тога се вијек сљедћег уграђеног акумулатора полако смањује, преноси Јутарњи лист.

То није због тога што су замјенски акумулатори лошијег квалитета, иако има и таквих јефтиних производа, већ је краћи вијек акумулатора посљедица старења самог аутомобила. С годинама аутомобил, технички гледано, постаје све мањкавији, а то за посљедицу има већу потрошњу струје и веће оптерећење самог акумулатора који ће се због тога и брже истрошити.

Први акумулатор у аутомобилу је препоручљиво провјерити најкасније након пет година, а код сваког сљедећег препоручује се провјера након три године. То ћете најлакше обавити у неком класичном сервису или у брзом сервису. Многи од њих су опремљени дијагностичким уређајима који могу врло прецизно и да измјере стање акумулатора.

Ако волите сами да радите на свом аутомобилу препоручујемо вам да купите тестер акумулатора, уз помоћ којег можете сами да обавите провјере.

Ако не намјеравате да посјетите сервис, постоје многи знакови проблема с акумулатором који вам могу рећи да је вријеме за замјену. Ако, на примјер, вашем ауту треба дуже времена за покретање мотора или ако приликом тога покретач мотора „запиње“ то може бити знак да акумулатор не ради како треба.

Уколико се то догађа у топлијем дијелу године, врло је велика вјероватноћа да аутомобил, када дођу ниже температуре, уопште неће хтјети да упали.

Овај метод није сто одсто сигуран јер сличне симптоме аутомобил може развити и због лоших каблова, корозије на контактима или проблема са самим покретачем мотора, али, то је ипак знак да је вријеме да одвезете ауто на сервис, преноси РТЦГ.

Коментари 0
Повезане вијести
Не одлажите одлазак код вулканизера: Ево зашто зимске гуме нису добре љети Не одлажите одлазак код вулканизера: Ево зашто зимске гуме нису добре љети
У марту 9.023 возила регистрована први пут У марту 9.023 возила регистрована први пут
Која генерација највише „дивља“ по путу? Која генерација највише „дивља“ по путу?
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    18h 18m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    19h 33m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    23h 51m
    0
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    15h 26m
    0
  • Суфинансирање бањске рехабилитације за пензионере у Источном Новом Сарајеву
    23h 35m
    0