Кајганић: Доказе у предмету “Добровољачка”имамо, не обазиремо се на притиске

08.06.2022. 08:59
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Тужилаштво БиХ ће и даље савјесно и професионално радити свој посао и биће фокусирано на заказивање главног претреса пред Судом БиХ и изношење доказа против оптужених у предмету “Добровољачка”. Нећемо се обазирати на разне покушаје притиска којима смо претходних дана били изложени од стране оптужених.

Истакао је ово за “Глас Српске”, главни тужилац Тужилаштва БиХ, Миленко Кајганић, коментаришући писма која су оптужени у предмету “Добровољачка” упутили на адресе разних домаћих и иностраних институција, а у ком траже “правну заштиту” и “адекватну реакцију”, због подизања ове оптужнице.    

- Суд БиХ је потврдио оптужницу у овом предмету и хајде да пустимо да они ураде свој дио посла и процијене да ли има довољно доказа за осуђујућу пресуду. Тужилаштво БиХ сматра да има. То је једини мој коментар на све ово. Не треба дизати тензије и стварати непотребну фаму у јавности. Тужилаштво БиХ је до сада подигло велики број оптужница које се тичу ратних злочина. Њима је обухваћено више од 1.000 лица. Рекао бих да је најбитније да нема притисака на рад суда, а ако будемо осјетили да нешто угрожава наш рад сигурно је да ћемо поступити у складу са надлежностима која су нам дате -  поручио је Кајганић.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих Републике Српске, Милорад Којић сматра како се ради о крајње непримјереном и како је нагласио безобразном покушају притиска оптужених за које је суд утврдио да постоји основана сумња да су починили кривично дјело - ратни злочин у Добровољачкој улици 1992. године.

- Они на овај начин желе дискредитовати поступајуће тужиоце, те створити једну атмосферу у којој ће бити немогуће одржати ово суђење до краја. Имајући у виду коме су све послали свој допис мислим да би им ти исти требали одговорити да правосуђе мора да буде независно у свом раду и да судови морају да спроводе правду. Та правда је до сада била селективна, јер како другачије објаснити да смо 30 година чекали на ову оптужницу. Надам се само да ово није урађено уз сагласност и амин дијела међународне заједнице у БиХ, а која је и до сада, кад год је то могла, игнорисала српске жртве и држала воду једној страни - навео је Којић.

Хронологија

Тужилаштво БиХ је крајем априла подигло оптужницу у предмету “Ејуп Ганић и други”, због постојања основане сумње да су ова лица, починила ратни злочин почетком маја 1992. године у Добровољачкој улици у Сарајеву. Суд БиХ је 12. маја ове године исту потврдио. Оптужницом су обухваћени Ејуп Ганић, Заим Бацковић, Хамид Бахто, Хасан Ефендић, Фикрет Муслимовић, Јусуф Пушина, Бакир Алиспахић, Енес Бездроб, Исмет Дахић и Махир Жишко.

Поједини федерални медији јуче су објавили како су оптужени у предмету “Добровољачка” упутили захтјев Високом судском и тужилачком савјету да их ова институција заштити од - “произвољног поступања Тужилаштва БиХ”.  У свом захтјеву, оптужени су затражили заштиту и анализу поступака тужилаца који су подигли ову оптужницу, јер сматрају да су они који су радили на овом предмету занемарили раније доказе, вјештачења и одлуке међународних судова о овом случају.

Осим ВСТС-у, пријава је послата и Канцеларији високог представника (ОХР), иностраним амбасадама у БиХ, те главном тужиоцу Међународног резидуалног механизма за кривичне судове, Сержу Брамерцу, а одбрана оптужених је још раније најавила тужбу адресирану на главног тужиоца Тужилаштва БиХ Миланка Кајганића.

Аутор: Вељко Зељковић

Коментари 0
Повезане вијести
Војници разоружани, па изрешетани у Чемерну Војници разоружани, па изрешетани у Чемерну
Оптужница против Рамиза Дураковића због ратног злочина против српских цивила Оптужница против Рамиза Дураковића због ратног злочина против српских цивила
Тужилаштво БиХ подигло још једну оптужницу за злочин у Јошаници Тужилаштво БиХ подигло још једну оптужницу за злочин у Јошаници
Најчитаније
  • Женска особа скочила са зграде Студентског дома у Палама
    7h 12m
    3
  • Детаљи трагедије у Палама: Обављен увиђај, тијело превезено на обдукцију
    3h 11m
    3
  • Медицинари из болнице “Србија” отишли у приватну клинику у Сарајеву
    20h 1m
    16
  • Тешка саобраћајна незгода у БиХ
    19h 41m
    0
  • Погледајте колико ће ове године коштати литар ракије од крушке
    6h 3m
    0