Како да дизелаш лакше упали зими?

19.01.2020. 15:40
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Стигли су минуси, а сви возачи због зимских временских услова испаштају по таквом времену и ниским температурама, а посебно возачи аутомобила са дизелским горивом.

Како да помогнете себи ако ваш аутомобил неће да упали?

Парафин се у дизелском гориву на ниским температурама кристализује, а ти кристали зачепљују поре филтера горива. Што је температура нижа, кристали постају све већи, а кад се повећају довољно да блокирају проток горива кроз филтер, мотор се не може покренути...

Код модернијих мотора произвођачи том проблему доскачу уградњом гријача у кућишта филтера, па се проблем рјеђе догађа. Уз то, дизелском гориву на пумпама се додају адитиви, у зависности од периода године, а као додатну помоћ данашњи дизелаши имају и сензоре који откривају воду на дну филтера и паљењем жуте лампице упозоравају власника да је вријеме за акцију. На дну дизелских филтера обично се налази вијак за испуштање воде. Кад лампица засвијетли, обавезно ју испустите или још боље замијените филтер. Мирније ћете спавати, а трошак износи од 10 до 40 марака.

Код дизелаша пумпе високог притиска за убризгавање посебно пате зими, јер се подмазују искључиво самим горивом. Ако због кристализовања парафина настане штета на пумпи или бризгаљкама, гаранција се не признаје.

Како ће сервис знати је ли гориво узрок?

Једноставно ће тестирати гориво из резервоара на смрзавање и потом се уредно позвати на ситна слова у гарантним листовима. Заштитити се можемо само провјером датума точења горива, додавањем адитива и паркирањем на топлом.

Закон предвиђа да се дизелско гориво на домаћим пумпама адитивира у зависности од температури, односно добу године. Проблем настаје кад се ријетко или мало возите, а власник сте дизелаша који с једним резервоаром може прећи и више од 1.000 километара, па у највећу зиму, кад је гориво на пумпама адитивирано до -15 °Ц, уђете с горивом купљеним пред крај септембра и адитивираним до 0 °Ц. На агрегату за точење горива истакнута је наљепница о класификацији горива.

Вриједности су лабораторијске и минималне прописане, а из нафтних компанија увијек тврде да горива и премашују законом прописану норму. Из свега је могуће извући закључак да на домаћим пумпама имамо на смрзавање отпоран дизел у периоду од 16. новембра до 29. фебруара, отпоран до -15 степени Целзијуса. У зависности оа тачке филтрабилности, на европском тржишту је дефинисано шест категорија дизелског горива за нормалне климатске услове и још четири за алпске, односно поларне климатске услове.

Узмимо за примјер да сте дизелашем кренули на скијање у Алпе, гдје је јутарња температура -20 °Ц. У резервоару имате наш, домаћи еуродизел адитивиран за употребу на -15 °Ц или чак -10 °Ц. Аутомобил ћете преко ноћи оставити на отвореном испред хотела, па бисте ујутро могли имати проблем. Зато је најбоље чим прије наточити локално дизелско гориво, адитивирано за локалне услове, или једноставно купити адитив који ће тачку филтрабилности додатно снизити. Садржи материје које се вежу на кристале парафина и спречавају њихово повећавање с падом температуре, па не могу зачепити филтер. На етикети ћете видјети колико је адитив јак (у просјеку снижавају тачку филтрабилности за додатних 20 °Ц). Бочица, у зависности од произвођача, кошта од 20 до 25 марака. Читајте упутства и не претјерујте с дозом, пише "N1".

Ако вам се дизел и смрзне, не очајавајте. Не форсирајте с верглањем, ако не иде - не иде. Парафин се већ кристализовао, само ћете исцрпити, па можда и оштетити акумулатор или електропокретач. Аутомобил радије одгурајте у подземну гаражу или топлије мјесто, пише "Jutarnji.hr".

Чак и паркирање изнад шахта канализације (циљати моторни простор) даје добре резултате, јер из њега излази топао ваздух, али будите стрпљиви, попијте кафу и вратите се за сат времена. Ако можете довести струју каблом, угријте филтер и систем за убризгавање феном за косу. Јасно, будите пажљиви да не растопите пластику ако користите радионички фен, док фризерски можете оставити да ради под затвореном хаубом без бриге - нациљајте филтер, затворите хаубу и оставите га десетак минута.

Легенде о точењу бензина у резервоар неће упалити, а и можете оштетити дијелове система убризгавања, поготово на новијим дизелашима. Претјерате ли, можете у потпуности уништити мотор (неконтролисано сагоријевање смјесе) или ће га електроника зауставити, па ћете бити присиљени звати сервис. Исто вриједи и за паљење ватре испод мотора.

Коментари 0
Повезане вијести
Шта се може десити ако сипате погрешно гориво у аутомобил? Шта се може десити ако сипате погрешно гориво у аутомобил?
Да ли је јефтиније возити бензинце и дизелаше или електричне аутомобиле Да ли је јефтиније возити бензинце и дизелаше или електричне аутомобиле
Бурно у Сокоцу: Горјела два аутомобила Бурно у Сокоцу: Горјела два аутомобила
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    16h 9m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    15h 4m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    9h 52m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    10h 58m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    19h 26m
    0