Како да сачувате биљке током зиме

13.11.2023. 21:42
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Јесен и зимски мјесеци обично значе хладно вријеме, удобну ћебад и врући чај – али док је већина нас добро опремљена да се носи са таквом промјеном – сви ти услови биљкама могу знатно отежати да напредују. Зато вам откривамо пет трикова за одржавање биљака у вашем стану током зиме.

1. Одржавајте биљке топлим – али не превише

Многе биљке су изузетно осјетљиве на хладан ваздух. Први корак у бризи о кућним биљкама зими је да се увјерите да су заштићене од истог. Ово можете дјелимично ријешити тако што ћете запечатити прозоре и изоловати врата свог дома. Такође, ако током топлијих мјесеци држите биљке поред спољних врата или прозорских клупица које пропуштају, постарајте се да их премјестите у друге просторије гдје их хладни ваздух неће шокирати. Потрудите се да биљке држите даље од извора топлоте, као што су камини, радијатори, па чак и отвори за гријање. Експлозија топлог ваздуха може бити једнако лоша за вашу биљку као и налет хладног ваздуха. Држите своје биљке на сталној температури између 18 и 24 степена током дана и изнад 10 степени ноћу.

2. Смањите заливање и користите топлу воду

Иако су ваше биљке унутра, већина собних биљака се некако „успава“ у јесењим и зимским мјесецима. Мање светлости значи мањи раст, а мањи раст значи да им је потребно мање воде и ђубрива. Ово такође може значити да треба и мање да храните ваше собне биљке током зиме.

Заливајте само ако је тло суво центиметар или два испод површине. Морате бити сигурни да ваше биљке не остају у води јер то може довести до трулежи корена, гљивица, буђи и низа других проблема. Ако видите жуто лишће или плијесниву земљу, то је знак да морате смањити учесталост заливања. Заливање биљака топлом водом зими је боље јер не само да помаже да расту брже и веће, већ ће их и одржавати топлим.

3. Повећајте влажност у свом дому

Ниска влажност у хладним мјесецима није проблем само за људе – већ и за биљке. Оне уживају у влажности од око 50 – 60 процената, тако да се трудите да им то и обезбједите. То можете урадити тако што групишете биљке у највлажнијим просторијама вашег дома (обично у купатилима или кухињи) или их ставите на велики плех или лим за печење напуњен водом. Имајте на уму да саксије не смију да додирују воду, па убаците камење и ставите биљке на њега.

4. Пажљиво очистите биљке

Главна ствар које зими недостаја је сунце. Да бисте били сигурни да могу у потпуности да искористе мало свијетла које имају, увјерите се да лишће биљака остане чисто и без прашине. Сваких неколико недјеља, ставите своје биљке у каду и користите ручни распршивач да бисте лишће њежно истуширали или користите влажан пешкир да обришете прашину и прљавштину са лишћа. Одржавање листова чистим значи да они могу бити ефикаснији у фотосинтези.

5. Обезбиједите им доста свијетла

Посљедњи трик подразумијева да је биљкама потребна свјетлост више него било шта друго на јесен и зиму. Мораћете да будете посебно пажљиви и да ротирате саксије, како бисте били сигурни да свака биљка добија потребну сунчеву светлост.

Ако природна сунчева свјетлост није довољна, користите сијалицу пуног спектра у стандардној стоној лампи и уперите је на биљке најмање између 12 и 14 сати дневно. Ако већ нисте, распитајте се мало о постављању лампе за узгој или купите ЛЕД лампу за ову намјену, преноси Крстарица.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    mima 15.12.2023. 16:44
    Koristim fotokatalitički prečišćivač vazduha, mislim da i biljkama prija, nije pretoplo, a nije hladno, a vazduh je čist.
Повезане вијести
Скида трагове фломастера и бојица: Трик за чисте зидове (ВИДЕО) Скида трагове фломастера и бојица: Трик за чисте зидове (ВИДЕО)
Mедвјед Урош јутрос није угледао своју сјенку (ВИДЕО) Mедвјед Урош јутрос није угледао своју сјенку (ВИДЕО)
Најлакши начин да очистите радијаторе пуне прашине Најлакши начин да очистите радијаторе пуне прашине
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    8h 12m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    7h 7m
    3
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    11h 29m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    1h 55m
    0
  • Прије 25 година НАТО убио 60 путника „Ниш експреса“
    10h 30m
    1