Како да спријечите бацање хране за празнике?

29.12.2023. 19:12
0
ИЗВОР: nezavisne.com

На трпезама се током празника обично нађе прегршт хране, а у већини случајева и много више него што је потребно. Већа количина онога што се припреми у том периоду се не поједе, те заврши у отпаду, а како бисте током ових празника смањили количину хране која се баца, у наставку можете прочитати неколико савјета како ефикасно искористити храну која нам је на располагању.

Савјети како да смањите бацање хране

Ево неколико битних смјерница како смањити бацање хране за вријеме празника:

- Испланирајте потребну количину хране - Прије него што почнете са припремом празничне хране, пажљиво испланирајте колико вам је исте потребно, а с обзиром на број људи. Нема потребе да правите толико хране да можете нахранити дупло више људи него што ће их у ствари бити за трпезом.

- Сортирајте намирнице - Током куповине, чувања и припреме, одвојите сирову од готове хране, јер тако можете избјећи контаминацију хране и осигурати да она коју сте купили буде безбједна и самим тим погодна за конзумацију.

- Замрзните храну - Добра ствар је што можете замрзнути све, и то од куповних производа до остатака меса и остале куване хране, као што су остаци ручка или вечере. Но, једном одмрзнуту, односно раније припремљену храну, најбоље је конзумирати током 24 часа након одмрзавања.

- Означите храну - Добра идеја је да се означи храна која је замрзнута, а можете означити и датум када је замрзнута, како бисте били сигурни колико ће дуго та храна бити безбједна за употребу.

- Искористите остатке хране - Ако сте ипак током празника припремили превелику количину хране, увијек постоји опција да већину остатака искористите за припрему других оброка. Припремљену храну, као што су остаци меса, прво треба охладити, ставити у пластичне кутије и замрзнути неколико сати након припреме. Замрзнуту храну најбоље је полако одмрзнути преко ноћи у фрижидеру или микроталасној, а затим добро загријати, па такву конзумирати или је, ипак, можете искористити за припрему других јела.

Ево још неколико савјета

Направите максимално три до четири врсте колача - Ако одмах на почетку узмете у обзир омиљене врсте колача својих укућана и евентуално гостију који ће вас посјетити током празника, сигурно ћете на вријеме схватити да нема потребе за 10 умјесто три-четири врсте колача.

Одолијевајте акцијама - Иако вас акције дозивају са свих страна, купујте само оно што ћете стварно искористити. Сви знамо да је тешко одољети свим акцијама у маркетима, међутим, треба бити реалан и купити само оно што је стварно потребно и што ће се, на крају крајева, и искористити.

Ако имате вишка хране, подијелите онима који немају - Овај савјет бисте можда увијек требали имати на уму, а посебно током празника, када се све дијели. Увијек постоје сиромашније породице,  можда и у вашој ближој околини, а све је боље него бацати храну.

Николина Алексић

Коментари 0
Повезане вијести
Како очистити организам од тешке хране Како очистити организам од тешке хране
Срећна Нова 2024. година! Срећна Нова 2024. година!
Почело донирање хране која је ослобођена плаћања ПДВ-а Почело донирање хране која је ослобођена плаћања ПДВ-а
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    3h 5m
    6
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    2h 1m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    20h 46m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    17h 45m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    18h 57m
    0