Како ефикасно очистити загорјело посуђе?

06.12.2023. 22:29
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Већини људи се бар једанпут у животу десило да им загори шерпа, тава или неко друго посуђе. Тада почиње мукотрпно прање, користе се разна средства за чишћење, која су потребна да би суђе поново заблистало. Но, рибањем се посуђе лако оштети, па је неопходно водити рачуна приликом чишћења, а у наставку можете прочитати неколико начина да очистите загорјело посуђе без употребе жице или хемијских средстава.

Очистите посуђе без хемије

За почетак, за овај начин чишћења загорјелог посуђа потребни су сода бикарбона, кухињска со, алкохолно сирће, детерџент за прање судова и папирни убруси.

Како бисте очистили таву или шерпу поспите со и соду бикарбону те преко њих додајте детерџент за прање суђа. Све добро очистите, а затим на смјесу ставите папирне убрусе и све прелијте сирћетом. Оставите да одстоји неколико минута па скините мокре убрусе.

Након тога, примијетићете да се прљавштина и загорјели остаци лакше скидају. Потом  још једном оперите таву детерџентом за прање судова и водом.

Иако је сода бикарбона вишенамјенско средство које, осим у исхрани, широку примјену има и у домаћинству, односно када је ријеч о чишћењу, још једна ствар коју већина људи вјероватно увијек има у својој кући, а која уклања тврдокорне, загорјеле трагове хране на посуђу је прашак за пециво. Дакле, све што вам је потребно да бисте у потпуности и без много муке опрали суђе које је загорјело јесте једна кесица овог средства.

У загорјело суђе сипајте воду, додајте прашак за пециво и ставите да прокључа. Загорјели дијелови би требало сами да почну да се одвајају, а можете се послужити намјенском четком за прање судова, али пазите да том приликом не оштетите суђе.

Уколико не успијете из првог пута, поновите поступак, а шерпу или било које друго посуђе затим оперите по уобичајеном поступку, и то са мало детерџента и млаке воде.

Чишћење помоћу соли

Со је једна од најстаријих метода за чишћење мрља са тепсија и шерпи, а како бисте очистили шерпу, сипајте воду која треба тек да прекрије дно те додајте већу количину соли. Укључите ринглу и оставите да прокључа, те прокувајте пет до 10 минута. Загорјеле наслаге на посуђу ће се након тога лакше скидати. Осим тога, со може да се дода и у препарате за посуђе, а на тај начин се добија абразивна мјешавина за прање.

Чишћење газираним пићем

На самом почетку било би добро да се мрља добијена приликом кувања третира прије него што се осуши, односно прије него што се осуши сипајте Кока-Колу или неко друго газирано пиће и оставите да дјелује неколико минута. Послије тога оперите посуђе као што и иначе радите детерџентом.

Алуминијумска фолија

Ако горе наведене методе нису најбоље дјеловале или није било ефекта, покушајте очистити посуђе алуминијумском фолијом. Загорјелу површину прекријте содом бикарбоном и додајте јој тек толико воде да добијете пасту. Згужваном лоптицом алуминијумске фолије рибајте загорјело подручје док се не почне отапати. Послије свега неколико минута рибања требало би да почну отпадати загорјели остаци.

Иако ова метода захтијева стругање, избјегавајте претјерано стискање јер довољно је одстранити само заосталу храну. Након уклањања мрље посуду исперите чистом топлом водом и детерџентом за посуђе те оставите да се посуши.

Ипак, пазите док чистите своје посуђе на овај начин јер се не препоручује овај вид чишћења на тавама или шерпама које имају заштитни слој на дну.

Коментари 0
Повезане вијести
Млади уређивали терен за одбојку на пијеску и некрополу стећака Млади уређивали терен за одбојку на пијеску и некрополу стећака
Млади Мостарци и Невесињци очистили православна гробља у Мостару Млади Мостарци и Невесињци очистили православна гробља у Мостару
Скида трагове фломастера и бојица: Трик за чисте зидове (ВИДЕО) Скида трагове фломастера и бојица: Трик за чисте зидове (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    17h 43m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    8h 41m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    17h 7m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    15h 22m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    17h 1m
    0