Како функционишу електронски рецепти у апотекама?

07.04.2022. 14:15
2
ИЗВОР: rtrs.tv

Од 1. априла почела је примјена електронских рецепата у пракси, као дио великог пројекта ИЗИС (Интегрисани здравствен информациони систем).

- Здравствени радници у установама и апотекама су се у протеклом периоду заједно са имплементаторима пројекта интезивно припремали за реализацију Е- рецепата. У одређеним случајевима апотеке ће и даље прихватати папирни рецепт, и то када је ријеч о рецептима приватних амбуланти породичне медицине, рецептима установа које пружају услуге из КСЗ-а (гинекологија и педијатрија), те у случају прописивања лијекова са опојним дрогама - наводи се у саопштењу Фармацеутског друштва Републике Српске.

Такође, водиће се рачуна да се не оспоравају ни папирни рецепти које из објективних разлога није било могуће прописати и реализовати електронски, нпр. у случају нестанка струје, прекида интернет везе и слично.

Осим електронских рецепата, ИЗИС подразумијева примјену електронских картица умјесто здравствене књижице, електронских упутница и електронског картона.

- Посебно треба нагласити да се лијекови на Е-рецепт могу подићи у свим апотекама које имају склопљен уговор са ФЗО Републике Српске (као и до сада када су пацијенти имали папирни рецепт), а не само у одређеним апотекама или апотекарским ланцима - додаје се у саопштењу Фармацеутског друштва Републике Српске.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Hari 07.04.2022. 21:18
    Upravo tako a ne što imamo skretničare, koji te upućuju idi tamo idi vamo. I na kraju završiš kod privatne zdrastvene ustanove, nema naručivanja, nema čekanja na red, samo lovu na sunce i sve bude potaman.
  • Generic placeholder image
    Www 07.04.2022. 17:09
    Sve super,još samo da imamo sposobne ljekara u bolnici i bilo bi kao u bajci
Повезане вијести
Српска богатија за 25 беба Српска богатија за 25 беба
Република Српска добила нови Изборни закон Република Српска добила нови Изборни закон
У Српској рођено 15 беба У Српској рођено 15 беба
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    7h 49m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    5h 0m
    3
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    20h 46m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    19h 8m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    21h 22m
    3