Kako funkcionišu elektronski recepti u apotekama?

07.04.2022. 14:15
2
IZVOR: rtrs.tv

Od 1. aprila počela je primjena elektronskih recepata u praksi, kao dio velikog projekta IZIS (Integrisani zdravstven informacioni sistem).

- Zdravstveni radnici u ustanovama i apotekama su se u proteklom periodu zajedno sa implementatorima projekta intezivno pripremali za realizaciju E- recepata. U određenim slučajevima apoteke će i dalje prihvatati papirni recept, i to kada je riječ o receptima privatnih ambulanti porodične medicine, receptima ustanova koje pružaju usluge iz KSZ-a (ginekologija i pedijatrija), te u slučaju propisivanja lijekova sa opojnim drogama - navodi se u saopštenju Farmaceutskog društva Republike Srpske.

Takođe, vodiće se računa da se ne osporavaju ni papirni recepti koje iz objektivnih razloga nije bilo moguće propisati i realizovati elektronski, npr. u slučaju nestanka struje, prekida internet veze i slično.

Osim elektronskih recepata, IZIS podrazumijeva primjenu elektronskih kartica umjesto zdravstvene knjižice, elektronskih uputnica i elektronskog kartona.

- Posebno treba naglasiti da se lijekovi na E-recept mogu podići u svim apotekama koje imaju sklopljen ugovor sa FZO Republike Srpske (kao i do sada kada su pacijenti imali papirni recept), a ne samo u određenim apotekama ili apotekarskim lancima - dodaje se u saopštenju Farmaceutskog društva Republike Srpske.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Hari 07.04.2022. 21:18
    Upravo tako a ne što imamo skretničare, koji te upućuju idi tamo idi vamo. I na kraju završiš kod privatne zdrastvene ustanove, nema naručivanja, nema čekanja na red, samo lovu na sunce i sve bude potaman.
  • Generic placeholder image
    Www 07.04.2022. 17:09
    Sve super,još samo da imamo sposobne ljekara u bolnici i bilo bi kao u bajci
Povezane vijesti
Traže veće plate za prosvjetare, kulturnjake i radnike u pravosuđu Traže veće plate za prosvjetare, kulturnjake i radnike u pravosuđu
Fond zdravstvenog osiguranja Srpske traži kredit od 100 miliona KM Fond zdravstvenog osiguranja Srpske traži kredit od 100 miliona KM
Srpska za godinu dana "izgubila" više manjih opština Srpska za godinu dana "izgubila" više manjih opština
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    13h 18m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    14h 33m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    20h 24m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    18h 51m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    20h 43m
    0