Како Главни ревизор Српске намјешта тендер за намјештај од пола милиона КМ

07.06.2021. 20:54
0
ИЗВОР: capital.ba

Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске, на чијем је челу Јово Радукић одлучила је да набави канцеларијски намјештај вриједан скоро 450.000 марака и то очито од унапријед одређене фирме, јер су постављени услови које немају везе са квалитетом, цијеном и брзином испоруке.

Главна служба за ревизију Српске која треба бити примјер осталим институцијама и јавним предузећима у намјенском трошењу средстава, купује луксузни намјештај за своје нове канцеларије и то искључиво од фирме која има прецизно одређену величину производне хале и складишта, број машина и радника.

(Не)јасно је зашто Радукић тражи да понуђач мора да посједује или изнајмљује хоризонтални аутоматски раскрајач, машину за кантовање са предфрезером од дијамантских плочица, али и халу за производни погон минималне површине 700 м2, те халу за магацински простор од минимум 500 квадрата.

На тендер се може јавити искључиво онај понуђач који има најмање 50 запослених радника, од којих минимално једног инжењера архитектуре са најмање пет година радног искуства у струци, најмање три техничара који раде припрему у производњи са најмање три године радног искуства у области производње намјештаја, као и најмање 25 радника који раде у производњи са најмање три године радног искуства у области производње намјештаја.

Дамјан Ожеговић из  организације Транспаренцy интернатионал БиХ  истакао је у изјави за CAPITAL да се у БиХ конкуренција ограничава на тај начин што се постављају спецификације или услови за техничку и професионалну способност понуђача.

- На тај начин само један одређен понуђач или неколико њих могу испунити тај услов. Овдје није јасно због чега се тражи такав производни погон или хала јер то није од утицаја на поменуту набавку нити је од утицаја на квалитет роба које би се евентуално набављале, тако да је овдје несумњиво да се на неки начин погодује једном понуђачу, али то ћемо видјети када поступак набавке буде спроведен до краја - сматра Ожеговић.

Нагласио је да је Служба за ревизију вршила и ревизију свих министарстава у Влади РС и нису нашли готово ниједну спорну јавну набавку тако да им то, како каже, „изгледа није јача страна“.

Шта се купује?

Како су навели у тендерској документацији, ревизији су неопходна два стилска клуб стола за која захтијевају да буду израђена од фурнираног медиапана и буковог масива, двије стилске фотеље, као и један стилски двосјед који такође мора бити израђен од буковог масива, бајцан у тон трешње, те лакиран лаком са 80 одсто сјаја, али и један клуб столић са кружном плочом.

Осим тога ревизори планирају купити и 86 радних фотеља, за које у служби захтијевају да буду пресвучене квалитетном кожом у боји по жељи купца, 32 конференцијске фотеље са ниским наслоном, 12 жардињера правоугаоног облика, девет подпултних фрижидера, као и 52 трокрилна плакара.

Потражују и три стола за машину за коричење, један инфо пулт, 84 мобилне касете са три ладице, 58 конференцијских столица са додатком за писање, те седам склоп елемената чајне кухиње.

Такође, понуђач има обавезу да достави и узорке готовог производа, узорке свих материјала који се употребљавају и остале материјале које Служба тражи у зависности од врсте намјештаја који потражују.

Коментари 0
Повезане вијести
Закон о јавним набавкама постоји само на папиру Закон о јавним набавкама постоји само на папиру
Италијани однијели највише јавног новца из БиХ Италијани однијели највише јавног новца из БиХ
Нерегуларности у јавним набавкама Путева Српске? Нерегуларности у јавним набавкама Путева Српске?
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    13h 58m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    12h 12m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    10h 2m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    13h 17m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    8h 0m
    0