Како је настао шопинг феномен познат као "Црни петак"

29.11.2019. 19:19
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Израз "Црни петак" је потекао из САД, гдје првог петка након Дана захвалности, трговци максимално снижавају цијене – чиме почиње празнична сезона.

Прави празник за све шопинголичаре у Америци је актуелан још од 1952. године, а убрзо је ова конзументска помама заживјела и у Великој Британији, да би се потом популаризовала у осталим дијеловима Европе, првенствено у Њемачкој, Аустрији и Швајцарској, али и у Аустралији, Индији и Кини.

Ипак, највећа манија која настаје на овај дан огромних попуста дешава се свакако на тлу Америке, гдје се продавнице отварају још током ноћи (четвртак на петак), а редови се увелико формирају током раних јутарњих часова, да би када се радње коначно отворе читава стампеда људи нагрнула у објекат, као да се све дијели бесплатно, мада то наравно није случај.

Сасвим је логично што је управо у Америци шопингхолија "црног петка" постала национални феномен, јер на том тлу све је и почело.

Традиција сеже скоро читва два вијека уназад и на неки начин догодила се случајно.

Наиме, с обзиром да се "Black Friday" одржава сваког првог петка након највећег америчког празника - Дана захвалности (који се прославља сваког четвртог четвртка у новембру), тог петка (који тада иначе уопште није носио назив Black friday, добио је име знатно касније) одржавала су се велике параде, које су (опет традиционало) спонзорисале тадашње највеће робне куће "Macy’s" и "Eaton’s".

Ове параде представљале су највећи дио маркетиншких кампања прије Божића, а резлутирале би тиме да мноштво људи након параде одлази у куповину управо у поменуте продавнице, то јест робне куће.

Убрзо је овај обичај заживио као традиција, да би 30-их година прошлог вијека заправо постао дан који отвара сезону празничне (божићне куповине).

Оно што је интересантно јесте то да иако је фокус био на куповини и тог дана у радњама је владала знатно већа гужва, неки нарочити попусти уопште нису били у игри.

С обзиром да је Дан захвалности највећи породични празник у Америци, када се из свих крајева земље породица окупља за једним столом на традиционалном ручку, наредног дана (у петак) када се сви враћају својим кућама, а притом се и одржавају разне параде, у градовима настаје потпуни колапс у саобраћају, због чега су заправо саобраћајци овај дан прозвали црним петком.

Нагли скок продаје, који од тог дана званично обиљежава почетак празничне шопинг грознице, продавци су у својим књигама обиљежавали црном бојом, док је прије тога продаја махом биљежена црвеном бојом.

Овај скок продаје продавцима се наравно изузетно допао, те су одлучили да маскимално искористе погодности шопнголичарског петка, како због још веће зараде, тако и због привлачења пажње на своје производе.

Попусти су постали неизоставни дио "Black Friday" маније, а са годинама, улог је почео све више да се подиже, те су се радње међусобно такмичиле, не би ли се наравно привукао што већи број купаца.

Резултат тога били су попусти и преко 70 одсто, мегаломанске распродаје, радно вријеме које је почињало и до четири, па и пет сати раније.

Улог је из године у годину све већи, а шопинг манија задњег петка у новембру захватила је недавно и наш регион, те смо сигурни да неће проћи дуго прије него што ове драстичне мјере мамљења купаца продавци подузму и код нас.

Коментари 0
Повезане вијести
Откривено зашто је ФБиХ имала енормно већи промет на "црни петак" од Српске Откривено зашто је ФБиХ имала енормно већи промет на "црни петак" од Српске
Велике гужве и мањи пазар за “црни петак”: Лажни попусти коштали трговце! Велике гужве и мањи пазар за “црни петак”: Лажни попусти коштали трговце!
Познато колико су грађани Српске потрошили новца за "црни петак" Познато колико су грађани Српске потрошили новца за "црни петак"
Најчитаније
  • Након свађе суграђанину пуцао у главу
    9h 27m
    0
  • Годишњица страдања Милице Ракић
    4h 53m
    0
  • Посни роштиљ од кромпира
    5h 3m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    5h 8m
    0
  • Саслушана мајка осумњиченог за убиство Данке Илић
    11h 47m
    0