Како је Војсци Републике Српске 1992. године неправедно одузет аеродром Бутмир

01.07.2022. 10:58
6
ИЗВОР: katera.news

У савременим ратним сукобима, аеродроми се дефинишу као изузетни стратешки објекти за које се боре сукобљене стране. Аеродром Бутмир у Сарајеву на почетку рата и све до краја јуна 1992. године контролисала је српска страна. Муслиманске џихадлије су га безуспјешно покушавале заузети са намјером да повежу простор Добриње и Бутмира. Кад им то није успјело, онда су вршили притисак на припаднике УН-а да међународна заједница преузме контролу над аеродромом како би се, наводно спречила хуманитарна катастрофа.

Савјет безбједности УН-а је 8. јуна 1992. године усвојио Резолуцију број 758 којом је предвиђено да се аеродром стави под надзор УНПРОФОР-а. Српска војска и руководство Републике и Српске општине Илиџа су се противили спровођењу ове неправедне резолуције јер је то значило препуштање врло значајног објекта у руке противника, односно УНПРОФОР-а, који је до тада више пута пристрасно дјеловао у корист муслимана. Осим тога, то је значило и раздвајање Српске општине Илиџа на источни и западни дио. Као посљедица тога, комуникација између ова два дијела Српске Илиџе од неколико километара се повећала на више од 100 км пута, који је добрим дијелом био макадамски, па је транспорт рањеника и свега осталог морао да се одвија заобилазницом Илиџа – Блажуј – Осијек – Бутила – Рељево – Вогошћа – Пољине – Мрковићи – Хреша – Биоско – Хан-Дервента – Пале – Требевић – Грбавица – Враца – Лукавица – Војковићи. У случају угрожености ове заобилазнице због гранатирања или снајперске ватре кориштен је још дужи пут преко Средњег и Висојевице.

Српска страна је била под великим међународним притиском, који се између осталог, манифестовао и кроз изненадни долазак француског предсједника Франсоа Митерана у Сарајево. Иако су га муслимани сврставали у групу политичара који подржава српску страну или у најмању руку, сматра да је у БиХ грађански рат, а не агресија, као резултат његове посјете је био одлазак ВРС са аеродрома и његово преузимање од стране УНПРОФОР-а 29. јуна 1992. године.

Још један од разлога зашто су се Срби противили предаји аеродрома УН-у је и то што су оправдано сумњали да ће под плаштом хуманитарне помоћи муслиманима бити допремана муниција и наоружање. Нажалост, пријетње да ће српска страна бити изложена ваздушним нападима, биле су озбиљне тако да је ВРС предала аеродром без борбе и против своје воље.

Поводом обиљежавања првих 30 година општине Српска Илиџа, читаоци ће имати прилику да, сваког петка,  у 12 часова, погледају нови сет докумената или странице дневних новина, који је везан за период од 1992. до 1996. године, када је стварана Српска земља.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Преузимање текста или фотографија, без одобрења аутора је строго забрањено!

Коментари 6
  • Generic placeholder image
    Hahahaah 11.12.2022. 20:34
    Prvih 30 godina čega? Hahaha
  • Generic placeholder image
    Srpcici 02.07.2022. 19:46
    Nemanja svaka cast za komentar, upravo je tako.Uvijek je neko za okupatora a to svakako Srbi nikada nisu bili niti ce biti.Trenutno najopasnije po nas je to sto se ovima sto vole okupatora dopustilo da se polako I masovno naseljavaju u Srpsku Ilidzu I Srpsko Novo Sarajevo.To je opasno I nedopustivo.
  • Generic placeholder image
    Заворањ 02.07.2022. 15:03
    Овим болешљацима је тешко паметан бити. У потпуности су понизни пред странцима а зли према онима са којима живе. Међутим за то су криви Срби. Када су проћерали Турке смиловали су се на муслимане исте крви и оставили их. Када су побједили Аустрију поново их нису дирали, а они опет по старом.
    Када се поново буду мјешале карте, вјерујем да ће изгубити све. Срећа за Србе је што су се замјерили и Хрватима, а ови им неће ништа опростити.
  • Generic placeholder image
    Nemanja 02.07.2022. 00:40
    @Sarajlija aerodrom kao i sva ova zemlja su okupirani od stane istih onih koji su je '41 napali. Vi ste im trenutno dobri samo zato sto slusate i ulizujete se okupatoru kao sto ste to radili vijekovima. Cak ste i vjeru mijenjali da bi dobili povlascen polozaj.. Medjutim, svaki okupator je bio i prosao, tako ce i ovaj, a vama ce opet glavni grad biti Beograd. Samo polako
  • Generic placeholder image
    Krle 01.07.2022. 19:21
    Hočeš reći Bošnjački, UNprofro je cijelo vrijeme rata radio u korist Bošnjačke strane. Preko aerodroma se transportovalo osim hrane, goriva i oružje. Bilo je zaplijena konzerve mesnik narezaka pune puščane municije. Tako da su Srbi u ratu imali više protivnika. Pod plaštom da se spriječi navodna hujmniatrna katastrofa, na guozve ste doblili aerodrom.
  • Generic placeholder image
    SARAJLIJA 01.07.2022. 14:13
    Aerodrom je Sarajevski i to je TO.
Повезане вијести
Сарајево тајно успоставља војну сарадњу са Кијевом? Сарајево тајно успоставља војну сарадњу са Кијевом?
Ухапшена жена због сумње да је помагала лицима која су покушала убиство Ухапшена жена због сумње да је помагала лицима која су покушала убиство
Од морбила преминуо младић у Сарајеву Од морбила преминуо младић у Сарајеву
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    6h 19m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    16h 18m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    7h 54m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    15h 15m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    9h 58m
    9