Kako je Vojsci Republike Srpske 1992. godine nepravedno oduzet aerodrom Butmir

01.07.2022. 10:58
6
IZVOR: katera.news

U savremenim ratnim sukobima, aerodromi se definišu kao izuzetni strateški objekti za koje se bore sukobljene strane. Aerodrom Butmir u Sarajevu na početku rata i sve do kraja juna 1992. godine kontrolisala je srpska strana. Muslimanske džihadlije su ga bezuspješno pokušavale zauzeti sa namjerom da povežu prostor Dobrinje i Butmira. Kad im to nije uspjelo, onda su vršili pritisak na pripadnike UN-a da međunarodna zajednica preuzme kontrolu nad aerodromom kako bi se, navodno sprečila humanitarna katastrofa.

Savjet bezbjednosti UN-a je 8. juna 1992. godine usvojio Rezoluciju broj 758 kojom je predviđeno da se aerodrom stavi pod nadzor UNPROFOR-a. Srpska vojska i rukovodstvo Republike i Srpske opštine Ilidža su se protivili sprovođenju ove nepravedne rezolucije jer je to značilo prepuštanje vrlo značajnog objekta u ruke protivnika, odnosno UNPROFOR-a, koji je do tada više puta pristrasno djelovao u korist muslimana. Osim toga, to je značilo i razdvajanje Srpske opštine Ilidža na istočni i zapadni dio. Kao posljedica toga, komunikacija između ova dva dijela Srpske Ilidže od nekoliko kilometara se povećala na više od 100 km puta, koji je dobrim dijelom bio makadamski, pa je transport ranjenika i svega ostalog morao da se odvija zaobilaznicom Ilidža – Blažuj – Osijek – Butila – Reljevo – Vogošća – Poljine – Mrkovići – Hreša – Biosko – Han-Derventa – Pale – Trebević – Grbavica – Vraca – Lukavica – Vojkovići. U slučaju ugroženosti ove zaobilaznice zbog granatiranja ili snajperske vatre korišten je još duži put preko Srednjeg i Visojevice.

Srpska strana je bila pod velikim međunarodnim pritiskom, koji se između ostalog, manifestovao i kroz iznenadni dolazak francuskog predsjednika Fransoa Miterana u Sarajevo. Iako su ga muslimani svrstavali u grupu političara koji podržava srpsku stranu ili u najmanju ruku, smatra da je u BiH građanski rat, a ne agresija, kao rezultat njegove posjete je bio odlazak VRS sa aerodroma i njegovo preuzimanje od strane UNPROFOR-a 29. juna 1992. godine.

Još jedan od razloga zašto su se Srbi protivili predaji aerodroma UN-u je i to što su opravdano sumnjali da će pod plaštom humanitarne pomoći muslimanima biti dopremana municija i naoružanje. Nažalost, prijetnje da će srpska strana biti izložena vazdušnim napadima, bile su ozbiljne tako da je VRS predala aerodrom bez borbe i protiv svoje volje.

Povodom obilježavanja prvih 30 godina opštine Srpska Ilidža, čitaoci će imati priliku da, svakog petka,  u 12 časova, pogledaju novi set dokumenata ili stranice dnevnih novina, koji je vezan za period od 1992. do 1996. godine, kada je stvarana Srpska zemlja.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Preuzimanje teksta ili fotografija, bez odobrenja autora je strogo zabranjeno!

Komentari 6
  • Generic placeholder image
    Hahahaah 11.12.2022. 20:34
    Prvih 30 godina čega? Hahaha
  • Generic placeholder image
    Srpcici 02.07.2022. 19:46
    Nemanja svaka cast za komentar, upravo je tako.Uvijek je neko za okupatora a to svakako Srbi nikada nisu bili niti ce biti.Trenutno najopasnije po nas je to sto se ovima sto vole okupatora dopustilo da se polako I masovno naseljavaju u Srpsku Ilidzu I Srpsko Novo Sarajevo.To je opasno I nedopustivo.
  • Generic placeholder image
    Zavoranj 02.07.2022. 15:03
    Ovim bolešljacima je teško pametan biti. U potpunosti su ponizni pred strancima a zli prema onima sa kojima žive. Međutim za to su krivi Srbi. Kada su proćerali Turke smilovali su se na muslimane iste krvi i ostavili ih. Kada su pobjedili Austriju ponovo ih nisu dirali, a oni opet po starom.
    Kada se ponovo budu mješale karte, vjerujem da će izgubiti sve. Sreća za Srbe je što su se zamjerili i Hrvatima, a ovi im neće ništa oprostiti.
  • Generic placeholder image
    Nemanja 02.07.2022. 00:40
    @Sarajlija aerodrom kao i sva ova zemlja su okupirani od stane istih onih koji su je '41 napali. Vi ste im trenutno dobri samo zato sto slusate i ulizujete se okupatoru kao sto ste to radili vijekovima. Cak ste i vjeru mijenjali da bi dobili povlascen polozaj.. Medjutim, svaki okupator je bio i prosao, tako ce i ovaj, a vama ce opet glavni grad biti Beograd. Samo polako
  • Generic placeholder image
    Krle 01.07.2022. 19:21
    Hočeš reći Bošnjački, UNprofro je cijelo vrijeme rata radio u korist Bošnjačke strane. Preko aerodroma se transportovalo osim hrane, goriva i oružje. Bilo je zaplijena konzerve mesnik narezaka pune puščane municije. Tako da su Srbi u ratu imali više protivnika. Pod plaštom da se spriječi navodna hujmniatrna katastrofa, na guozve ste doblili aerodrom.
  • Generic placeholder image
    SARAJLIJA 01.07.2022. 14:13
    Aerodrom je Sarajevski i to je TO.
Povezane vijesti
Mitropolit Hrizostom: Hristovo vaskrsenje da bude vaskrsenje u srcima, dušama, životu Mitropolit Hrizostom: Hristovo vaskrsenje da bude vaskrsenje u srcima, dušama, životu
Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
Najčitanije
  • Tijana Bošković u Prebilovcima: Hercegovina je sa mnom gdje god krenem (FOTO)
    20h 18m
    2
  • Održane "Vaskršnje radosti", jedan od najljepših događaja u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    4h 54m
    0
  • Danas Markovdan
    8h 36m
    0
  • Porodilištu u Istočnom Sarajevu uručeni paketi povodom Nedjelje Crvenog krsta
    4h 10m
    0
  • Održan istorijski čas na Novom Zejtinliku za gotovo 250 učenika
    2h 50m
    0