Како можете остварити право на бесплатну правну помоћ у Српској?

07.04.2024. 09:57
0
ИЗВОР: nezavisne.com

С обзиром на то да би сви људи требали бити једнаки пред законом, имати осигурану правну заштиту, приступ суду, али и другим правним тијелима, тако имају право и на бесплатну правну помоћ.

Она се остварује као примарна или секундарна, а у наставку читајте који су услови за остваривање ове врсте помоћи у Српској.

Ко може остварити ово право?

Према Закону о остваривању права на бесплатну правну помоћ у Републици Српској, ово право имају:

1) грађани Републике Српске и друга физичка лица која се налазе на територији Републике Српске, а који се идентификују као угрожене категорије у смислу члана 2. овог закона,

2) физичка лица која се налазе на територији РС, под међународном заштитом, у складу са међународним стандардом, а нарочито избјеглице, лица под привременим прихватом, жртве трговине људима, а који нису у стању да измирују трошкове правне помоћи,

3) физичка лица евидентирана код надлежног органа као лица која су претрпјела материјалну штету изазвану ванредном ситуацијом у Републици Српској, без обзира на услове прописане овим законом, ако им је због материјалне штете настале усљед ванредне ситуације привремено или трајно угрожена егзистенција.

(2) Право из става 1. тачка 3) овог члана, физичко лице остварује до дана санирања материјалне штете изазване насталом ванредном ситуацијом у Републици Српској, што се доказује увјерењем органа који о томе води евиденцију, о чему се води рачуна приликом доношења рјешења о утврђивању права на бесплатну правну помоћ.

Услови и начин остваривања бесплатне правне помоћи

Особа стиче статус корисника бесплатне правне помоћи, под условом да испуњава сљедеће критеријуме:

- финансијски критеријум,

- критеријум личног својства или статуса пред надлежним органом,

- критеријум очигледне основаности,

- критеријум обавезности по посебним законима и међународним конвенцијама које обавезују Босну и Херцеговину.

Право на бесплатну правну помоћ по критеријуму личног својства или статуса пред надлежним органом, без обзира на утврђене финансијске критеријуме, имају:

- дјеца у поступку остваривања права на законско издржавање и дјеца о чијим се правима, обавезама или интересима заснованим на закону одлучује у поступку пред судом, другим државним органом, односно јавном установом,

- дјеца без родитељског старања,

- чланови породица погинулих и несталих бораца одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске и добитници одликовања Војске Републике Српске,

- жртве ратне тортуре,

- незапослени демобилисани борци Војске Републике Српске,

- корисници новчане помоћи, у складу са прописима којима се уређује област социјалне заштите,

- жртве насиља у породици којима се даје приоритет при одобравању бесплатне правне помоћи у односу на другог подносиоца захтјева у брачним и породичним поступцима,

- лица са инвалидитетом, без обзира на узрок и вријеме настанка инвалидности,

- лица са одузетом пословном способношћу и душевно обољела лица смјештена у здравствене установе,

- лица са четворо или више дјеце, све док су дјеца на редовном школовању,

- лица која пријављују корупцију у поступцима заштите пријавиоца корупције,

- лица којима је то право утврђено другим законима Републике Српске.

Ко је надлежан за пружање ове помоћи?

Орган надлежан за пружање бесплатне правне помоћи је Центар за пружање бесплатне правне помоћи. Захтјев за остваривање права на бесплатну правну помоћ у поступку заступања подноси се Центру, на прописаном обрасцу, уз доказе о испуњавању услова за пружање бесплатне правне помоћи.

Доказима се сматрају: увјерење надлежног органа о незапослености, увјерење надлежног органа за социјални рад о подацима о којима води евиденцију, потврда о висини примања за запослена лица, увјерење надлежног пореског органа о укупно пријављеним приходима који подлијежу опорезивању за подносиоца захтјева и чланове његовог породичног домаћинства, увјерење о редовном школовању, рјешење о пензионисању, пензиони чек, увјерење о инвалидитету, кућна листа, увјерење о посједовању, односно непосједовању непокретности, увјерење надлежног пореског органа о висини пореске обавезе, овјерена изјава о редовним и повременим примањима и приходима и друге исправе издате од надлежних органа.

Иначе, за тачност података уписаних у захтјеву, под материјалном и кривичном одговорношћу, одговара подносилац захтјева, са чим се упознаје приликом подношења захтјева, што потврђује својим потписом.

Више о овоме можете читати на ЛИНКУ

Коментари 0
Повезане вијести
Српска богатија за 24 бебе Српска богатија за 24 бебе
Наш град богатији за три дјечака Наш град богатији за три дјечака
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    17h 52m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    7h 5m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    6h 36m
    1
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    6h 59m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    21h 56m
    0