Како на најбољи начин опрати аутомобил

16.07.2024. 21:35
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Често прање аутомобила један је од најбољих начина одржавања возила, али колико год прање аутомобила изгледало једноставно, постоје неке ствари на које морате припазити како не бисте случајно огребали или оштетили лак.

Први корак јест одабир правих производа за чишћење аутомобила. Не користите кућна средства за чишћење попут сапуна за руке, детерџента за прање посуђа или средства за чишћење стакла на боји јер они нису намијењени за употребу на боји аутомобила и могу уклонити заштитни восак, наводи Consumer Report.

Користите намјенски производ за прање возила, који је блажи и посебно дизајниран за употребу на аутомобилској боји. Нанесите пјену великом, меком природном спужвом или рукавицом од јањеће вуне.

Не перите аутомобил док је вруће

Прање одмах након вожње или након што је неко вријеме био паркиран на изравној сунчевој свјетлости може направити штету. Топлота убрзава сушење сапуна и воде, што отежава прање и повећава шансе за стварање мрља или наслага.

Не правите кружне покрете са спужвом

То може створити плитке, али примијетне огреботине које се називају трагови вртлога. Умјесто тога, помичите спужву уздужно по хауби и другим плочама каросерије. И немојте наставити користити спужву која је пала на тло, а да је темељито не исперете. Спужва може покупити честице прљавштине које могу изгребати боју.

Све површине добро исперите водом

Прије него почнете прати аутомобил како бисте уклонили прљавштину и остатке који би могли узроковати огреботине важно је испрати га водом. Кад почнете, концентришите се на један дио по један, перући и испирајући свако подручје у потпуности прије него пријеђете на сљедеће. То осигурава да имате довољно времена за испирање прије него што се сапун осуши.

Почните од врха, а затим обиђите аутомобил. Након завршне обраде, користите цријево без млаза и пустите да вода тече преко аутомобила од врха до дна приликом испирања.

Осушите аутомобил

Не допустите да се аутомобил осуши нa ваздуху и не очекујте да ће сама вожња учинити учинковит посао. То може оставити водене трагове узроковане минералима у тврдој води. Осим тога, немојте користити абразивну крпу или други материјал који може оставити огреботине на боји.

Коментари 0
Повезане вијести
Како откључати и покренути возило када се испразни батерија на даљинском (ВИДЕО) Како откључати и покренути возило када се испразни батерија на даљинском (ВИДЕО)
Колико далеко ''хвата'' радар за мјерење брзине? Колико далеко ''хвата'' радар за мјерење брзине?
Савјети за добру припрему аутомобила пред велики пут Савјети за добру припрему аутомобила пред велики пут
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 15m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 38m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 11m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 8m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    12h 59m
    0