Како остати безбједан на интернету – задатак за све субјекте друштва

30.05.2024. 18:12
0
ИЗВОР: katera.news

Након Сарајева, Тузле и Мостара, панел-дискусија у оквиру друштвено одговорне кампање компаније м:тел „Не затварајмо очи! Заштитимо дјецу на интернету“ одржана је и у Требињу.

У сали Културног центра у Требињу одржана је четврта панел-дискусија под називом „Како остати безбједан на интернету – задатак за све субјекте друштва” коју је реализовала компанија м:тел у циљу заштите дјеце на интернету. Овај догађај, који је дио друштвено одговорне кампање „Не затварајмо очи! Заштитимо дјецу на интернету“, оставио је снажан утисак на присутне, а посебно је истакао важност мултидисциплинарног приступа у рјешавању овог комплексног питања.

Један од кључних говорника на панелу био је Оливије Зимоња, начелник Одјељења за високотехнолошки криминалитет Министарства унутрашњих послова Републике Српске. У свом излагању истакао је нужност заједничке борбе свих субјеката друштва против опасности које вребају на интернету, али и квалитетне и стручне едукације, првенствено усмјерене ка родитељима.

Говорећи у име компаније м:тел Немања Лубура главни инжењер за планирање, развој и изградњу сервиса и сервисних система, представио је посебно креирану услугу „Сигуран нет“ која се реализује у готово свим школама Републике Српске, а доступна је и свим осталим корисницима м:тел-а. Ова услуга, усмјерена на едукацију корисника и имплементацију напредних технолошких рјешења, представља корак ка стварању сигурнијег онлине окружења и према ријечима Лубуре има за циљ да филтрирањем садржаја заштити све оне који су на интернету, јер није довољно само омогућити интернет већ га је потребно учинити сигурним мјестом за учење и напредак.

Зорана Копривица, социолог из Центра за социјални рад Требиње, нагласила је важност сарадње свих релевантних институција у борби против онлине пријетњи, а Маја Ковачевић, психолог Плавог телефона, једине савјетодавне линије за дјецу и младе у БиХ, истакла је потребу за континуираном подршком дјеци у разумијевању и суочавању са изазовима онлине свијета, те нужности сарадње и едукације родитеља.

И након ове панел-дискусије одржане у Требињу панелисти су сагласни у закључку да је пред стручном јавности комплексан проблем који се може рјешавати само квалитетном превенцијом која укључује едукацију и сарадњу свих субјеката друштва.

Кампања „Не затварајмо очи! Заштитимо дјецу на интернету“ и овом панел-дискусијом наставља да инспирише заједницу да предузме конкретне кораке у заштити дјеце на интернету, а овај панел је само један од многих догађаја који ће обиљежити ову важну иницијативу.

За додатне информације о кампањи „Не затварајмо очи! Заштитимо дјецу на интернету“ посјетите mtelblog.ba.

Коментари за ову вијест су искључени.
Повезане вијести
Уз м:тел Сигуран НЕТ будите безбједни гдје год да сурфујете Уз м:тел Сигуран НЕТ будите безбједни гдје год да сурфујете
Сваки детаљ Олимпијских игара пратите на 7 додатних Еуроспорт канала у оквиру м:тел ИПТВ Сваки детаљ Олимпијских игара пратите на 7 додатних Еуроспорт канала у оквиру м:тел ИПТВ
Поклон од 100 ГБ нета уз савршено повезане м:тел услуге Поклон од 100 ГБ нета уз савршено повезане м:тел услуге
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    6h 22m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    16h 21m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    7h 57m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    15h 18m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    10h 1m
    9