Како правилно опрати боровнице, да са њих сперемо све пестициде

06.08.2024. 18:34
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Данас је тешко наћи воће и поврће, па чак и боровницу, која није третирана пестицидима, фунгицидима и инсектицидима, који помажу да се повећа отпорност усијева, побољша њихов изглед и продужи рок трајања.

Док банане и цитруси имају заштитну љуску, боровнице су потпуно изложене спољним утицајима, јер немају природну заштиту. Због тога је још важније да их темељно очистите прије јела.

Зашто је потребно опрати боровнице?

Препоручује се да се све врсте бобичастог воћа, укључујући и боровнице, добро оперу. Ово уклања нечистоће, бактерије и хемијске остатке који могу бити на површини воћа. Ово важи без обзира да ли су боровнице органске, купљене на пијаци, у продавници или их је код куће узгајао комшија. У сваком случају, важно је правилно их припремити за конзумацију.

Када и како правилно опрати боровнице?

Када се боровнице донесу кући, не препоручује се да их одмах перете, осим ако не намеравате да их одмах поједете. Боље их је држати у фрижидеру и опрати непосредно прије јела. Када дођете кући, добра је идеја да прегледате боровнице и уклоните оне које су видљиво труле или оштећене. Ово спречава да се кварење прошири на остатак воћа. Прање боровница прије чувања у фрижидеру може повећати влажност, што скраћује њихов рок трајања.

Процес прања боровница

Правилно прање боровница је кључно за уклањање прљавштине и микроорганизама. Процес је једноставан, али захтјева мало пажње. Прво, њежно оперите боровнице под хладном текућом водом. Препоручује се да их ставите у цједиљку и лагано промијешајте прстима како би вода равномјерно текла кроз све плодове. Овај поступак понављамо док се не увјеримо да су боровнице потпуно чисте.

Након прања, важно је њежно осушити боровнице. Можемо користити чисту крпу или папирне убрусе да њежно упијемо вишак воде. Сушене боровнице су тада спремне за тренутну конзумацију или се могу чувати у фрижидеру.

Боровнице су осјетљиве на влагу, па их не треба чувати у затвореним посудама без одговарајуће вентилације. Најбоље их је чувати у отвореним или благо поклопљеним посудама, што омогућава циркулацију ваздуха и спречава накупљање влаге.

Коментари 0
Повезане вијести
Сјеменке бундеве су прави извор здравља Сјеменке бундеве су прави извор здравља
Да ли знате правилно да користите алуминијумску фолију? Да ли знате правилно да користите алуминијумску фолију?
Одличан трик како да оперете загорјеле шерпе Одличан трик како да оперете загорјеле шерпе
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    16h 10m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    19h 49m
    7
  • Млади кошаркаш Славије каријеру наставља у Меги
    14h 19m
    0
  • Божовић: Интригантно што тридесет година послије рата неко по Сарајеву поставља тенкове
    23h 13m
    2
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    3h 0m
    0