Како провјерити да ли је враћана километража на половном аутомобилу

16.03.2021. 17:43
0
ИЗВОР: Nezavisne.com

Смањивање километраже је врло честа манипулација у данашњем свијету, а према изворима из Њемачке то се ради на сваком трећем половном аутомобилу.

Обмањивање купаца и лизинг фирми није шала, а само у Њемачкој је направљена штета од око 6 милијарди евра на конто преваре скидања километраже, пише E- kapija.

Тиме преваранти повећавају вриједност у просјеку за 3.000 евра по аутомобилу и обмањују купце половних аутомобила или лизинг фирме, а процијењена укупна штета само у Њемачкој износи око шест милијарди евра годишње.

1. Провјерите рачуне за поправке, извјештаје о извршеном техничком прегледу, рачуне за гориво (када користите картицу за гориво, километража је тамо приказана), датуме сервиса и километре у књижици возила или наљепнице за замјену уља због вјеродостојности.

2. Ступите у контакт са претходним власником који је уписан у потврде о регистрацији. Питајте га о документима поменутим у првој тачки, како би вам појаснио километражу са којом је возило продато.

3. Не ослањајте се на податке продавца о броју километара. Они су углавном необавезујући. Инсистирајте на томе да се "стварна километража" наведе у писаном облику у уговору о продаји.

4. Нека се провјера половног возила изврши код механичара.

5. Са половним аутомобилом обратите пажњу не само на километражу, већ и на стање одржавања те навике у вожњи претходних власника, ако до њих можете доћи.

6. Нека се у радионици очита меморија грешака и интервала одржавања.

7. У случају сумње, одредите датум производње километар сата и управљачких јединица у радионици: може бити да су оштећене током манипулације, а затим замијењени.

Коментари 0
Повезане вијести
Тржиште половњака: 10 трикова које користе преваранти Тржиште половњака: 10 трикова које користе преваранти
Колико се за куповину половног аутомобила мора радити у БиХ, а колико у региону? Колико се за куповину половног аутомобила мора радити у БиХ, а колико у региону?
Падаће цијене половњака и у БиХ? Падаће цијене половњака и у БиХ?
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    20h 32m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    20h 39m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    17h 21m
    1
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    11h 59m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    12h 31m
    0