Како се заштитити од пестицида у раном воћу и поврћу?

08.04.2020. 22:24
0
ИЗВОР: RTS

Нема родитеља који својој дјеци не жели да приушти прве јагоде и остало рано воће и поврће које се увелико може наћи на зеленим пијацама. Да ли им куповином првих плодова чине већу штету него корист излажући их повишеној количини пестицида и другим штетним хемијским средствима и како се заштитити?

Првих дана прољећа купце на пијацама изненађује драстична разлика у цијени јагода. Домаће су отприлике дупло скупље од оних из увоза! Таква разлика у цијени може да указује на то да је домаћа производња скупља, али и на то да су домаће јагоде безбједније.

Фитопатолог Пиља Дакић савјетује да при избору не треба да гледамо мирис и укус плода.

- Гледамо да ли је (јагода) визуелно добра, гледамо цијену и оно што је основно, гледамо произвођача има ли нека искуства од прошле године - савјетује.

Према његовим ријечима, рано воће је интересантно да се користи и логично је да је оно што је увезено прошло све контроле.

- Произвођачи сносе велику одговорност јер су користили пестициде у циљу заштите од болести и штеточина по упутству произвођача и поштовали каренцу – то је период који мора проћи од посљедње употребе препарата до бербе јагода - објаснио је Дакић.

Будући да су се на тржишту појавили илегално увезени пестициди који нису на листи дозвољених, увијек је било и биће хране која је њима третирана.

- Произвођачи се сналазе у јеку сјетве да производи не остану незаштићени и онда прибјегавају набавци и таквих препарата. Препоручујемо пољопривредним произвођачима да се не ослањају на такве препарате него да набављају у пољопривредним апотекама и задругама чији су кооперанти - наводи фитопатолог.

Без обзира на поштовање каренце, воће на путу до тезге и потрошача може бити упрљано разним нечистоћама. Због тога рано воће и поврће потопите пет до десет минута у раствор соде бикарбоне, а затим исперите под млазом воде. На тај начин нечистоће и штетне материје склонићете са хране.

Пестициди нису штетни већ су "лијек" за биљке када се правилно користе. Ипак, савјет стручњака је да, када год смо у могућности, купимо воће за које смо сигурни да није прскано или је сертификовано органско воће и поврће.

Коментари 0
Повезане вијести
Домаћа зимница не краси полице Домаћа зимница не краси полице
Забрањен увоз готово 19.000 килограма мркве због пестицида Забрањен увоз готово 19.000 килограма мркве због пестицида
Масован помор пчела у Хрватској Масован помор пчела у Хрватској
Најчитаније
  • У Источном Сарајеву лишено слободе осам лица
    21h 58m
    12
  • Петогодишњак се угушио чепом од сока
    16h 42m
    0
  • Упозорење метеоролога за вечерас и сутра
    15h 55m
    0
  • Априлска пензија 30. априла
    18h 3m
    2
  • Никола Голијанин освојио Отворено првенство у тенису
    20h 16m
    1