Домаћа зимница не краси полице

07.12.2023. 21:22
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Залихе хране, које су се традиционално у јесен остављале за хладне зимске дане када нам нису доступне све врсте воћа и поврћа, из године у годину су тање па тако полице шпајза у многим домаћинствима више не красе тегле са домаћом зимницом.

Чак и оне домаћице које, упркос беспарици и недостатку времена, претходних година нису жељеле да одустану од припреме зимнице, ове производе сада купују у маркетима. Како кажу продавци, разлог томе је нагло повећање цијена воћа и поврћа.

- Многима је припрема зимнице постала луксуз па ових дана купују по теглу паприка, краставаца или ајвара. Не тако давно, готово у свакој кући је било залиха укисељеног поврћа за цијелу зиму, док сада само ријетки имају домаће - рекла је продавачица Вида Перић.

Она је додала да трговци често обарају цијене укисељеног поврћа, а џем се увијек може купити по акцијским цијенама па је куповна зимница избор многих.

Предсједник Удружења потрошача “Реакција” Душан Срдић истакао је за “Глас Српске” да је у односу на лани потрошачка корпа скупља за чак 1.000 КМ.

- Дио грађана ће се одрећи куповине разних намирница и буџет прилагодити својим могућностима и потребама. Раст цијена свима нама оставља горак укус у грлу. Обичан човјек не може да утиче на свакодневно повећање цијена - рекао је Срдић.

Додао је да у овом Удружењу потрошача не знају да ли је дошло до промјене цијене зимнице у односу на лани, али да је опште познато да су цијене свих производа повећане.

Готова зимница у маркетима постала је популаран избор за оне који желе уживати у разноврсним укусима ових производа, а и њихове цијене су шаролике. Тако тегла ајвара кошта од четири до 11 КМ, док је цијена три килограма ајвара близу 22 КМ. На полицама маркета могу се наћи и укисељене паприке разних произвођача, а тегла од 750 грама у просјеку кошта шест марака. Како кажу продавци, и за најизбирљивије купце имају различите врста џемова и туршија.

Домаћица Даница Максимовић је рекла да је до сада сваке године правила зимницу, али се овај пут у њеном шпајзу нашло много мање тегли, јер су и цијене свјежег поврћа нагло скочиле.

- Када се све стави на папир испадне да је куповина зимнице у маркету најјефтинија опција. Ајвар и џемови из кућне радиности јесу најбољи, али нажалост многи то себи нису могли да приуште тако да ће трпеза ове зиме бити скромнија - рекла је Максимовићева.

Препоруке

Стручњаци из Удружења потрошача савјетују да је приликом куповине готове зимнице увијек препоручљиво провјерити декларације производа и упоредити цијене како би купци пронашли најбољу вриједност за свој новац.

Осим практичности, готова зимница у маркету, тврде, пружа  прилику подржати домаће произвођаче, а грађани могу и уживати у аутентичним укусима без потребе за дуготрајним припремама код куће.

Аутор: Јасмина Салопек

Коментари 0
Повезане вијести
Ево како сушити месо и на којој температури Ево како сушити месо и на којој температури
Ловачка салата Ловачка салата
Куповна моћ грађана “кроји” план откупа Куповна моћ грађана “кроји” план откупа
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    17h 44m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    16h 40m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    16h 44m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    13h 37m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    15h 34m
    0