Како спријечити урастање и ријешити се ураслих длака

23.07.2020. 12:01
0
ИЗВОР: ATV

Урасле длаке прије или касније проблем су за већину људи, а претежно жена. До ове појаве долази усљед бријања које је преблизу површини коже што може довести до ротације осовине длаке и урастања или избријавања длака у смјеру супротном од смјера раста длаке.

Доносимо савјете како да спријечите ову појаву.

Не пропуштајте прилику за пилингом

Сматра се да је један од најлкаших начина за спречавање урастања длака редован пилинг ногу и других тјелесних зона које су подложне бријању. Пилинг ће вам такође омогућити да се ријешите станица мртве коже.

Користите четкицу за тијело

Ако се борите с упорним, "тврдоглавим" и врло јаким длагама на рукама или ногама, употреба четкица за тијело биће корисна у њиховом уклањању, али у случају да немате проблем с осјетљивом кожом.

Увијек прибјегавајте пјени за бријање

Пјена или гел за бријање неизбјежни су ако тјелесне длаке уклањате најучесталијим начином, бријачем. Никада не бријте длаке без примјене пјене или гела јер ће бријање "на сухо" направити контра ефекат и повећати број ураслих длака.

Користите квалитетан бријач

Инвестиција у квалитетан бријач је нужна, и на њему никако немојте штедјети. Туп или неквалитетан бријач иритирају кожу, мање су ефектни и доводе до поновног урастања длаке. Бријач, уз то, редовно мијењајте.

Такође, препоручује се да длаке не уклањате бријањем у супротном смјеру јер се и тиме поспјешује појава ураслих длака. Уз то, избјегавање воска за уклањање длачица, непосуђивање прибора за бријање ни с ким другим, и удобна памучна одјећа су такође кључни у превенирању ове појаве.

Уколико ипак дође до урастања длаке, доносимо вам савјете како да се изборите са истом

Узроци овакве појаве могу бити различити, а она се обично среће код особа које природно имају коврџаву косу. Такође, проблем са ураслом длаком имају људи са нешто сувљом кожом, јер га изазивају бактеријске или гљивичне инфекције, као и разни хемијски производи за кожу и шминка лошег квалитета.

Када се топла и влажна облога нанесе на подручје урасле длаке и држи неколико минута учиниће да кожа постане мекша. Ово ће помоћи да урасла длака сама од себе промијени смјер и крене да расте изнад површине коже. Препорука је оставити топлу облогу на том мјесту што дуже, све док се длака не појави.

Ако се ситуација не мијења ни после 10-15 минута сталног држања облоге, онда је велика вјероватноћа да длака неће сама изаћи из оклопа бубуљице. Како би се избјегле даље компликације најбоље је обратити се дерматологу или претходно предузети још неколико корака у ослобађању заробљене длаке на сасвим природан начин.

Доносимо различите природне третмане који могу помоћи у рјешавању проблема урасле длаке.

Шећер и ураслост длаке

Познато је да је пилинг на бази шећера одличан за природни пилинг коже, који такође може помоћи у уклањању урасле длаке. Пилинг шећера може да уклони све мртве ћелије коже веома ефикасно. За прављење ове смјесе потребно је да помијешате једну шољу бијелог шећера с пола шоље екстра дјевичанског маслиновог уља. Уколико више волите, маслиново уље могуће је замијенити и уљем јојобе. У ову мјешавину укапајте 10 капи етеричног уља лаванде или уља чајевца.

Овај домаћи природни пилинг треба нанијети на подручје урасле длаке и њежно га утрљати у кожу кружним покретима неколико минута, а затим испрати млаком водом. Пилинг шећера можете примијенити неколико пута недјељно све док се не постигну жељени резултати.

Сода бикарбона за ураслу длаку

Сода бикарбона је позната по својим противупалним особинама, али она помаже и у пилингу коже, ослобађајући од свраба и црвенила који су узроковани ураслом длаком. Довољно је једну кашику соде бикарбоне помијешати у шољи воде, а затим комадом вате или туфером нанијети овај раствор на мјесто где се налази урасла длака и оставити га да одстоји неколико минута. Након тога потребно је испрати млаком водом. Овај поступак треба поновити бар два пута дневно како би се уклонила длака која боли и иритира.

Уље чајевца код урасле длаке

Због својих противупалних, антибактеријских и антисептичних особина, уље чајевца познато је по бројним здравственим погодностима. Ове његове особине спријечиће инфекцију и помоћи бржем залијечењу коже. У сврху уклањања урасле длаке потребно је пет капи овог уља сипати у кашики дестиловане воде, па ту мјешавину нанијети на мјесто где је длака направила проблем и испрати је млаком водом након 10 минута. Овај поступак можете поновити два пута дневно ради бољих и бржих резултата.

Аспирин

Аспирин због својих противупалних особина смањује отицање и запаљење узроковано ураслом длаком. Пошто аспирин садржи салицилну киселину, она ће помоћи у елиминацији било које мртве ћелије коже. У циљу отклањања длаке која је урасла, потребно је двије таблете аспирина истопити у једној кашици топле воде. Мијешајте све док се не створи паста, па додајте једну кашичицу меда.

Примијените ову пасту на подручје урасле длаке најмање два пута недјељно. Оставите је да одстоји на болном мјесту око 10 минута, а затим исперите млаком водом. Ако имате осјетљивију кожу, не би требало користити овај тип третмана за ураслу длаку.

Со

Кухињска со је добра за смањење отока, а притом повећава циркулацију крви и подстиче брже зарастање. Пола кашичице соли треба измијешати са шољом млаке воде, а затим памучним туфером или парчетом хигијенске вате њежно утрљати овај раствор на угрожено подручје. Исперите га млаком водом након неколико минута, а овај третман добро је поновити два пута дневно све док се не постигну жељени резултати.

Црни чај

Пошто црни чај садржи танинску киселину, он ће помоћи у смањивању упале и црвенила коже узрокованог ураслом длаком. У те сврхе потребно је поквасити кесицу црног чаја у топлу воду, па затим је трљати на мјесто проблематичне длаке неколико минута. Дозвољено је поновити поступак неколико пута дневно.

Алоја и урасла длака

Алоја је веома ефикасна биљка када је у питању уклањање ураслих длака, јер њена љековита својства помоћи ће при ублажавању упале и свраба узрокованих оваквим кожним проблемом. Зато је потребно истиснути гел из меснатих листова алоје, утрљати га на испупчење гдје се налази длака испод коже све док се потпуно не осуши, а затим испрати.

Јабуково сирће за ураслу длаку

По својим изузетним противупалним својствима познато је и јабуково сирће, које је у стању да спријечи развој било какве инфекције уништењем бактерија и гљивица. Једноставно, нанесите јабуково сирће на подручје урасле длаке неколико пута дневно користећи комадић вате, а након тога исперите кожу млаком водом.

Операција урасле длаке

Урасла длака некада не може да се ријеши природним путем, на примјер, ураслост длака код аналног отвора није лако рјешива природним методама, што због недоступне регије што због самог ткива. Ту је једино рјешење операција урасле длаке која је кратка интервенција једнодневне хирургије.

Коментари 0
Повезане вијести
Најбољи начини за уштеду струје Најбољи начини за уштеду струје
Правила облачења које треба да научите (ФОТО) Правила облачења које треба да научите (ФОТО)
Четири савјета за мању потрошњу горива током зиме Четири савјета за мању потрошњу горива током зиме
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    4h 36m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    4h 0m
    0
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    18h 44m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    3h 54m
    0
  • Тржиште половњака: 10 трикова које користе преваранти
    21h 0m
    0