Како ублажити мигрену

24.03.2021. 21:38
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Најпознатија и најјача главобоља је мигрена, а од ње пати између осам и 20 одсто људи. Свима су познати непријатни симптоми попут мучнине, вртоглавице, повраћања, преосјетљивости на свјетлост и звукове. Препознавањем и избјегавањем ситуација које вам сметају можемо смањити шансе од напада мигрене. У наставку прочитајте како да зауставите мигрену прије него што почне.

Избјегавајте гласне звукове и јаку свјетлост

Гласна музика и јака свјетлост познати су узрочници мигрене. Покушајте да избјегнете ноћну вожњу, кино сале, клубове и директну сунчеву свјетлост. Одмарајте очи кад год можете. Избјегавајте све аудио и визуалне сметње како би себи помогли.

Обратите пажњу на исхрану

Неки производи попут чоколаде, црвеног вина, шећера и сира могу да подстакну главобољу. Избјегавајте ове намирнице ако код вас изазивају мигрену. Смањите дневну конзумацију кафе и алкохола, најчешћег окидача мигрена.

Водите дневник главобоља

Пишући дневник на једноставан начин пратите шта код вас изазива мигрену. Записујте све што поједете, попијете, ваш дневни распоред, временске прилике, емотивно стање и лијекове које сте користили тог дана. Упишите када је почела и колико је трајала мигрена. Уз овако јасан распоред битће вам лакше да препознате и спријечити узроке.

Хормомске промјене утичу на мигрене

Велик број жена за вријеме менструалног циклуса доживи напад мигрене. Током овог периода жене би требало да обрате више пажње на режим исхране и физичку активност и тако ублаже симптоме прије него што се појаве. Орална контрацепција повећава учесталост и јачину мигрене.

Пратите временску прогнозу

Промјене времена утичу на главобољу, а поготово влага и високе температуре. Ако вам временски условии постану неподношљиви, можда би требало да боравите у затвореном простору. Наравно да не можете увијек да будете иза затворених врата, али понекад можете скратити вријеме проведено напољу.

Спавајте и једите редовно

Прескакање оброка, мањак сна и дехидратација изазивају мигрену. Обавезно једите сат након буђења, а након тога свака три сата. Сваког дана спавајте најмање осам сати, никада превише јер и то може да изазове мигрену.

Избјегавајте стрес

Иако не можемо увијек да избјегнемо стресне ситуације, можемо да контролишемо своје реакције. Технике релаксације, попут јоге и медитације, могу да смање ниво стреса и смире наше тијело и мисли.

Коментари 0
Повезане вијести
Поврће богато гвожђем, идеално за све оне који не једу месо Поврће богато гвожђем, идеално за све оне који не једу месо
Зелени смути је идеалан прољећни детокс Зелени смути је идеалан прољећни детокс
Ове зачине треба додавати у сва јела: Чине чуда код упала Ове зачине треба додавати у сва јела: Чине чуда код упала
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    23h 47m
    1
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    21h 46m
    1
  • Партизан мијења име!
    14h 28m
    4
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    23h 59m
    0
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    19h 1m
    0