Како високе температуре у децембру утичу на здравље

23.12.2023. 12:25
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Сунчано вријеме и температуре које на термометру достижу и преко 10 степени Целзијуса не одају утисак да је према календару званично наступила зима, а са друге стране доприносе бржем размножавању и ширењу узрочника респираторних инфекција.

Прољетне, односно необично високе температуре за ово доба године којима свједочимо биће и у наредном периоду, што су за “Независне новине” потврдили из Републичког хидрометеоролошког завода Републике Српске.

- До краја мјесеца температуре ће се кретати од седам до 12 степени, а наредних дана имамо и додатни прилив топлог ваздуха из Африке - истакли су они.

Према њиховим прогнозама, слично вријеме се може очекивати и током посљедњег дана текуће године.

- Тада ће температура бити од 10 до 12 степени и биће претежно сунчано - рекли су у Републичком хидрометеоролошком заводу Српске.

Да овако високе температуре ваздуха доприносе бржем размножавању и ширењу узрочника респираторних инфекција, потврдили су и у бањалучком Дому здравља.

Према ријечима Косане Станетић, начелнице Службе породичне медицине Дома здравља Бањалука, осим утицаја климатских промјена на здравље пацијената обољелих од хроничних болести, учестале су и респираторне инфекције, због којих се пацијенти свакодневно јављају у амбуланте.

- У Дому здравља Бањалука, у Служби породичне медицине, повећан је број пацијената са различитим респираторним инфекцијама. На прегледе се јављају пацијенти свих животних доби, од школске дјеце до одраслих пацијената. Најчешће се ради о вирусним инфекцијама, узрокованим различитим респираторним вирусима: рино вирусима, респираторним синцицијалним вирусом, аденовирусима, корона вирусима и другим - наводи Станетићева за “Независне новине”.

Како објашњава, пацијенти се јављају са различитим клиничким сликама, са симптомима повишене температуре, кашља, болова у грлу, промуклости, боловима у мишићима, те општим симптомима слабости, малаксалости и презнојавања.

- Осим вирусних инфекција, респираторне инфекције могу бити узроковане и бактеријама, те се и пацијенти са овим инфекцијама јављају у амбуланте породичне медицине - истиче Станетићева, додајући да се с циљем превенције респираторних инфекција савјетује јачање имунолошког система сваке особе путем довољне количине сна, правилном исхраном богатом свјежим воћем и поврћем, свакодневна физичка активност, боравак на отвореном простору у периодима и на мјестима гдје ваздух није загађен, примјена метода за редукцију стреса.

- Такође, савјетује се што краћи боравак у затвореним просторима у којима има велики број људи. Респираторне инфекције се преносе путем ваздуха, тако да боравак у затвореним просторима повећава могућност оболијевања од респираторних инфекција - рекла је она.

Оборени нови рекорди

Да се вријеме потпуно промијенило, показују и подаци са почетка мјесеца када су оборени децембарски рекорди.

Наиме, тада је широм региона било врло топло, а како наводе из РХМЗ Српске, у многим предјелима температура је прелазила и 20 степени.

У-  Бијељини је 2. децембра температура достигла до чак 25 степени - истакли су они, додајући да је претходна највиша децембарска температура износила 22,6 степени и измјерена је у Вишеграду.

Коментари 0
Повезане вијести
Mедвјед Урош јутрос није угледао своју сјенку (ВИДЕО) Mедвјед Урош јутрос није угледао своју сјенку (ВИДЕО)
Плаћамо данак прољећних температура усред зиме Плаћамо данак прољећних температура усред зиме
Како да најбрже осушите веш у току зиме Како да најбрже осушите веш у току зиме
Најчитаније
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    19h 1m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    18h 32m
    2
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    14h 48m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    18h 55m
    0
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    10h 43m
    2