Kako visoke temperature u decembru utiču na zdravlje

23.12.2023. 12:25
0
IZVOR: nezavisne.com

Sunčano vrijeme i temperature koje na termometru dostižu i preko 10 stepeni Celzijusa ne odaju utisak da je prema kalendaru zvanično nastupila zima, a sa druge strane doprinose bržem razmnožavanju i širenju uzročnika respiratornih infekcija.

Proljetne, odnosno neobično visoke temperature za ovo doba godine kojima svjedočimo biće i u narednom periodu, što su za “Nezavisne novine” potvrdili iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

- Do kraja mjeseca temperature će se kretati od sedam do 12 stepeni, a narednih dana imamo i dodatni priliv toplog vazduha iz Afrike - istakli su oni.

Prema njihovim prognozama, slično vrijeme se može očekivati i tokom posljednjeg dana tekuće godine.

- Tada će temperatura biti od 10 do 12 stepeni i biće pretežno sunčano - rekli su u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srpske.

Da ovako visoke temperature vazduha doprinose bržem razmnožavanju i širenju uzročnika respiratornih infekcija, potvrdili su i u banjalučkom Domu zdravlja.

Prema riječima Kosane Stanetić, načelnice Službe porodične medicine Doma zdravlja Banjaluka, osim uticaja klimatskih promjena na zdravlje pacijenata oboljelih od hroničnih bolesti, učestale su i respiratorne infekcije, zbog kojih se pacijenti svakodnevno javljaju u ambulante.

- U Domu zdravlja Banjaluka, u Službi porodične medicine, povećan je broj pacijenata sa različitim respiratornim infekcijama. Na preglede se javljaju pacijenti svih životnih dobi, od školske djece do odraslih pacijenata. Najčešće se radi o virusnim infekcijama, uzrokovanim različitim respiratornim virusima: rino virusima, respiratornim sincicijalnim virusom, adenovirusima, korona virusima i drugim - navodi Stanetićeva za “Nezavisne novine”.

Kako objašnjava, pacijenti se javljaju sa različitim kliničkim slikama, sa simptomima povišene temperature, kašlja, bolova u grlu, promuklosti, bolovima u mišićima, te opštim simptomima slabosti, malaksalosti i preznojavanja.

- Osim virusnih infekcija, respiratorne infekcije mogu biti uzrokovane i bakterijama, te se i pacijenti sa ovim infekcijama javljaju u ambulante porodične medicine - ističe Stanetićeva, dodajući da se s ciljem prevencije respiratornih infekcija savjetuje jačanje imunološkog sistema svake osobe putem dovoljne količine sna, pravilnom ishranom bogatom svježim voćem i povrćem, svakodnevna fizička aktivnost, boravak na otvorenom prostoru u periodima i na mjestima gdje vazduh nije zagađen, primjena metoda za redukciju stresa.

- Takođe, savjetuje se što kraći boravak u zatvorenim prostorima u kojima ima veliki broj ljudi. Respiratorne infekcije se prenose putem vazduha, tako da boravak u zatvorenim prostorima povećava mogućnost obolijevanja od respiratornih infekcija - rekla je ona.

Oboreni novi rekordi

Da se vrijeme potpuno promijenilo, pokazuju i podaci sa početka mjeseca kada su oboreni decembarski rekordi.

Naime, tada je širom regiona bilo vrlo toplo, a kako navode iz RHMZ Srpske, u mnogim predjelima temperatura je prelazila i 20 stepeni.

U-  Bijeljini je 2. decembra temperatura dostigla do čak 25 stepeni - istakli su oni, dodajući da je prethodna najviša decembarska temperatura iznosila 22,6 stepeni i izmjerena je u Višegradu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Medvjed Uroš jutros nije ugledao svoju sjenku (VIDEO) Medvjed Uroš jutros nije ugledao svoju sjenku (VIDEO)
Plaćamo danak proljećnih temperatura usred zime Plaćamo danak proljećnih temperatura usred zime
Kako da najbrže osušite veš u toku zime Kako da najbrže osušite veš u toku zime
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    8h 50m
    10
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    7h 46m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    23h 30m
    0
  • Posljednji kondorov let
    21h 15m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    23h 36m
    0