Како визе касне само за српске спортисте?

18.05.2022. 19:59
0
ИЗВОР: rtrs.tv

Одуговлачењем издавања виза теквондо репрезентативкама БиХ које долазе из Републике Српске, Амбасада Велике Британије угрозила је њихов одлазак на Сениорско првенство Европе. Оно што су спортисткиње из Источног Сарајева и Зворника дуго чекале, на вријеме је било одобрено осталим члановима бх. тима.

Исте проблеме имали су и поједини репрезентативци Србије. Управо зато, спортска заједница упозорава да је ријеч о новим санкцијама запада којима се врши дискриминација над такмичарима српске националности.

Санкционисање руских спортиста је већ виђен сценарио кажњавања у свијету. Након што је испливала прича да Амбасада Велике Британије одуговлачи са издавањем виза теквондо такмичаркама Катарини Крајишник из Источног Сарајева и Зорани Сандић из Зворника, поставља се питање да ли су се на удару нашли и српски спортисти?

Поменуте такмичарке дио су репрезентације БиХ, а од 18. до 21. маја требало је да учествују на Европском првенству у Манчестеру.

Предсједник Теквондо савеза Републике Српске и предсједавајући Предсједништва Теквондо савеза БиХ Бранислав Његован нада се да ово није почетак санкционисања спортиста из Српске.

- Хајде да тражимо неко оправдање или наду да је то само слијед несрећних околности - каже Његован.

У Теквондо савезу БиХ ово демантују и тврде да визе нису одбијене, већ да су у процедури издавања. Прецизне одговоре не даје ни британска Амбасада. Позива се на заштиту приватности и наводи да се кашњења дешавају широм свијета због приоритизације апликације за визе из Украјине.

Према нашим сазнањима, виза је у току дана одобрена Катарини Крајишник. Међутим, то не мијења ствари.

- Тај процес издавања виза за нас значи као да и нису одобрене, јер је Европско првенство у Манчестеру почело, тако да је дефинитивно немогуће учешће Катарине Крајишник из Источног Сарајева - истиче Крајишник.

Из ове локалне заједнице Катарини, али и осталим спортистима, стижу ријечи подршке. Јасно је, кажу, да су на сцени двоструки аршини.

- Да је среће да смо земља каква нисмо, данас би са нивоа БиХ према британској Амбасади ишла јасна порука која би у најмању руку морала да буде у виду одређене дипломатске ноте - истиче градоначелник Источног Сарајева.

Спортска солидарност стиже и од колега из Кошаркашког савеза Српске. Није у питању, кажу, случајност, већ политичка одмазда према спортистима.

- Ако причамо о европским вриједностима и земљама које врше дискриминацију, ја их питам да ли су европске вриједности да бројите крвна зрнца спортистима, умјетницима? Мислим да нису и да треба да буде стид и срамота све оне који спроводе такву врсту политике према дјеци и спортистима - каже предсједник овог савеза Александар Ђурђевић.

Одуговлачењем издавања виза такмичаркама искључиво српске националности, а одобравањем свим осталим репрезентативцима БиХ, пале су све маске - порука је предсједнице Републике Српске.

- Замислите ви колико је то кварно, неприхватљиво, тенденциозно, као и објашњење које дају - да имају приоритет да се баве питањима из Украјине и апликацијама које долазе, па се не могу бавити другима. Разумјела бих то када бих видјела на том списку три Бошњака, два Србина, једног Хрвата. Овако, то је одвратно и брутално - истиче предсједница Српске.

Огласила се и Влада Српске. Својим спортистима поручују да Република Српска стоји иза њих и да ће учинити све да им помогне да би се што боље представили на наредним такмичењима.

- Уколико визе нису издате само зато што су оне Српкиње и што долазе из Републике Српске, онда је то преседан за сваку осуду. Уколико је у питању пропуст административне природе, позивамо Амбасаду Велике Британије да исправи ову неправду и омогући издавање виза или у супротном да званично јавности појасни гдје је и због чега настао проблем са издавањем виза - наглашава премијер Српске.

Посљедице уплитања политике у спорт осјетиће и други тенисер свијета Данил Медведев. Због санкција које се уводе Русији, организатори Вимблдона онемогућили су му да учествује на "зеленом" гренд слему.

Коментари 0
Повезане вијести
По 15 нових уџбеника за основне и средње школе По 15 нових уџбеника за основне и средње школе
У истом дану политичари себи повећали плате за 500 КМ, а одбили смањење цијена горива за грађане У истом дану политичари себи повећали плате за 500 КМ, а одбили смањење цијена горива за г...
Мастиловић: Српски народ у грчевитој борби да се одржи на овим просторима Мастиловић: Српски народ у грчевитој борби да се одржи на овим просторима
Најчитаније
 • Макарије Тодоровић најмлађи на “Конференцији беба” у Палама
  22h 4m
  0
 • Видовданско чудо у Српској
  9h 16m
  0
 • Мушкарца усмртио трактор приликом превоза дрвета
  10h 14m
  0
 • Књига жалости поводом погибије младог Ђорђа Тојчића
  8h 16m
  0
 • Подигнута оптужница због напада на полицију
  7h 2m
  0