Kako vize kasne samo za srpske sportiste?

18.05.2022. 19:59
0
IZVOR: rtrs.tv

Odugovlačenjem izdavanja viza tekvondo reprezentativkama BiH koje dolaze iz Republike Srpske, Ambasada Velike Britanije ugrozila je njihov odlazak na Seniorsko prvenstvo Evrope. Ono što su sportistkinje iz Istočnog Sarajeva i Zvornika dugo čekale, na vrijeme je bilo odobreno ostalim članovima bh. tima.

Iste probleme imali su i pojedini reprezentativci Srbije. Upravo zato, sportska zajednica upozorava da je riječ o novim sankcijama zapada kojima se vrši diskriminacija nad takmičarima srpske nacionalnosti.

Sankcionisanje ruskih sportista je već viđen scenario kažnjavanja u svijetu. Nakon što je isplivala priča da Ambasada Velike Britanije odugovlači sa izdavanjem viza tekvondo takmičarkama Katarini Krajišnik iz Istočnog Sarajeva i Zorani Sandić iz Zvornika, postavlja se pitanje da li su se na udaru našli i srpski sportisti?

Pomenute takmičarke dio su reprezentacije BiH, a od 18. do 21. maja trebalo je da učestvuju na Evropskom prvenstvu u Mančesteru.

Predsjednik Tekvondo saveza Republike Srpske i predsjedavajući Predsjedništva Tekvondo saveza BiH Branislav Njegovan nada se da ovo nije početak sankcionisanja sportista iz Srpske.

- Hajde da tražimo neko opravdanje ili nadu da je to samo slijed nesrećnih okolnosti - kaže Njegovan.

U Tekvondo savezu BiH ovo demantuju i tvrde da vize nisu odbijene, već da su u proceduri izdavanja. Precizne odgovore ne daje ni britanska Ambasada. Poziva se na zaštitu privatnosti i navodi da se kašnjenja dešavaju širom svijeta zbog prioritizacije aplikacije za vize iz Ukrajine.

Prema našim saznanjima, viza je u toku dana odobrena Katarini Krajišnik. Međutim, to ne mijenja stvari.

- Taj proces izdavanja viza za nas znači kao da i nisu odobrene, jer je Evropsko prvenstvo u Mančesteru počelo, tako da je definitivno nemoguće učešće Katarine Krajišnik iz Istočnog Sarajeva - ističe Krajišnik.

Iz ove lokalne zajednice Katarini, ali i ostalim sportistima, stižu riječi podrške. Jasno je, kažu, da su na sceni dvostruki aršini.

- Da je sreće da smo zemlja kakva nismo, danas bi sa nivoa BiH prema britanskoj Ambasadi išla jasna poruka koja bi u najmanju ruku morala da bude u vidu određene diplomatske note - ističe gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Sportska solidarnost stiže i od kolega iz Košarkaškog saveza Srpske. Nije u pitanju, kažu, slučajnost, već politička odmazda prema sportistima.

- Ako pričamo o evropskim vrijednostima i zemljama koje vrše diskriminaciju, ja ih pitam da li su evropske vrijednosti da brojite krvna zrnca sportistima, umjetnicima? Mislim da nisu i da treba da bude stid i sramota sve one koji sprovode takvu vrstu politike prema djeci i sportistima - kaže predsjednik ovog saveza Aleksandar Đurđević.

Odugovlačenjem izdavanja viza takmičarkama isključivo srpske nacionalnosti, a odobravanjem svim ostalim reprezentativcima BiH, pale su sve maske - poruka je predsjednice Republike Srpske.

- Zamislite vi koliko je to kvarno, neprihvatljivo, tendenciozno, kao i objašnjenje koje daju - da imaju prioritet da se bave pitanjima iz Ukrajine i aplikacijama koje dolaze, pa se ne mogu baviti drugima. Razumjela bih to kada bih vidjela na tom spisku tri Bošnjaka, dva Srbina, jednog Hrvata. Ovako, to je odvratno i brutalno - ističe predsjednica Srpske.

Oglasila se i Vlada Srpske. Svojim sportistima poručuju da Republika Srpska stoji iza njih i da će učiniti sve da im pomogne da bi se što bolje predstavili na narednim takmičenjima.

- Ukoliko vize nisu izdate samo zato što su one Srpkinje i što dolaze iz Republike Srpske, onda je to presedan za svaku osudu. Ukoliko je u pitanju propust administrativne prirode, pozivamo Ambasadu Velike Britanije da ispravi ovu nepravdu i omogući izdavanje viza ili u suprotnom da zvanično javnosti pojasni gdje je i zbog čega nastao problem sa izdavanjem viza - naglašava premijer Srpske.

Posljedice uplitanja politike u sport osjetiće i drugi teniser svijeta Danil Medvedev. Zbog sankcija koje se uvode Rusiji, organizatori Vimbldona onemogućili su mu da učestvuje na "zelenom" grend slemu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Republika Srpska dobila novi Izborni zakon Republika Srpska dobila novi Izborni zakon
BiH za deceniju ostala bez skoro 50.000 srednjoškolaca BiH za deceniju ostala bez skoro 50.000 srednjoškolaca
U Srpskoj rođeno 15 beba U Srpskoj rođeno 15 beba
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    16h 35m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    14h 49m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    12h 39m
    0
  • Republika Srpska dobila novi Izborni zakon
    15h 54m
    0
  • U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
    10h 37m
    0