Калинић: Потребне измјене Породичног закона

02.10.2019. 12:46
0
ИЗВОР: СРНА

Директор Центра за социјални рад Источна Илиџа Боса Калинић оцијенила је да су потребне измјене Породичног закона Републике Српске како би био регулисан однос дјеце и родитеља када дође до развода, јер центри немају капацитет, ни законска рјешења да то успјешно раде, због чега највише испаштају дјеца.
-Санкције за непоштовање одлука центара су незнатне, симболичне новчане казне. У свим земљама у окружењу повјером дјеце и регулисањем односа дјеце и родитеља баве се судови, док је у Републици Српској то у надлежности центара за социјални рад. На ову надлежност Центра ресурси се црпе максимално и то дуги низ година, а неријетко се дешава да се Центар једним предметом бави све до пунољетства дјеце - изјавила је Калинићева Срни.

Калинићева је додала да развод брачних супружника често прераста у отворени рат, а дјеца постају оружје у рукама родитеља.

-Таква атмосфера није подстицајна за дијете, те се често дјеца разведених родитеља нађу у групи лица ризичног понашања - указала је Калинићева.

Она је додала да је у првих шест мјесеци ове године поступак мирења брачних супружника који имају малољетну дјецу извршен за пет парова, а процедура повјере дјеце код развода брака и контактирање са родитељем, којем дијете није повјерено на чување и васпитање, спроведена је за четири породице.

Калинићева је додала да је од 1. јануара до 30. јуна право на додатак за помоћ и његу другог лица остварило 40 нових корисника, а да је број корисника овог права у порасту сваке године.

-Укупно имамо 283 корисника, од тога је 126 лица прва категорија који примају накнаду од 171 КМ, а 157 лица су корисници друге категорије, који примају накнаду од 85 КМ. Лица која по другом основу нису здравствено осигурана, а корисници су додатка за помоћ и његу другог лица, здравствено осигурање могу користити као изведено право из права на помоћ и његу другог лица - истакла је Калинићева.

Она је навела да право на смјештај у установу социјалне заштите и другу установу користи 15 лица.

-У Дом за старија лица Источно Сарајево смјештена су три корисника, у Дом за дјецу и омладину ометену у развоју у Приједору једно, у Заводу за заштиту женске дјеце и омладине у Вишеграду једно, у Заводу за специјално образовање `Мједеница` у Сарајеву једно дијете - навела је Калинићева.

Она је навела да је двоје дјеце изузето из породице, јер родитељи нису у могућности да се адекватно брину о њима, те су због близине мајке смјештени у СОС Дјечија села БиХ у Сарајеву, док су два корисника смјештена у Дјечији дом "Рада Врањешевић".

Калинићева је додала да је једно лице присилно смјештено у Психијатријску болницу Соколац због почињеног насиља у породици и опасности за ближу и даљу околину.

-Из истих разлога једно лице смјештено је у Заводу за форензичку психијатрију Соколац. Три лица су смјештена у Болници за хроничну психијатрију у Модричи - навела је Калинићева.

Она је додала да за шест мјесеци ове године није било корисника права на збрињавање у хранитељску породицу.

-Право на једнократну новчану помоћ оствари ограничен број корисника, у складу са износом средстава планираних за ову намјену. Број корисника је знатан због незапослености, болести и других разлога. У првих пола године је 20 лица користило ово право. Принуђени смо да за одређене породице обезбиједимо помоћ у намирницама, будући да не би било сврсисходно да смо уплатили новчану помоћ, јер чланови породица конзумирају алкохол и наркотике - напоменула је Калинићева.

Калинићева је истакла да је рефундацију накнаде плате послодавцу за породиље за вријеме кориштења породиљског одсуства остварило 58 породиља, док је једна рефундација исплаћена за накнаду плате за пола радног времена.

Она је навела да је право на помоћ за опрему новорођенчета остварило 55 породиља, пронаталитетну накнаду за треће рођено дијете 12 и за четврто рођено дијете једна породиља.

-Право на додатак на дјецу користило је 68, док га је у прошлој години користило 124 дјеце. Велики број дјеце изгубио је поменуто право због повећања личних примања - истакла је Калинићева.

Калинићева је, када је ријеч о проширеним правима Центра, рекла да је био обезбијеђен џепарац у износу од 590 КМ за 18 дјеце за љетовање у Бечићима, које организује Фонд дјечије заштите у оквиру Пројекта "Социјализација дјеце Републике Српске".

-Центар од марта финансира персоналне асистенте за троје дјеце са сметњама у развоју, која су основци - истакла је Калинићева, додајући да је интензивиран савјетодавни рад са дјецом из дисфункционалних и непотпуних породица.

Она је напоменула да је у овој години Центар остварио квалитетну сарадњу са невладином организацијом "Нарко не" у оквиру пројекта "Дијалог за будућност" - менторски програм "Старији брат, старија сестра".

-Учешће у пројекту подразумијева превентивно дјеловање на дјецу која спадају у ризичну групу. Полазимо од претпоставке да је превенција најбољи облик заштите дјеце, а посебно охрабрује податак да се никад ниједно дијете, које је било учесник у поменутом пројекту, није појавило као делинквент - истакла је Калинићева.

Информација о проблематици социјалне заштите на подручју Источне Илиџе биће на дневном реду сједнице Скупштине општине, која је најављена за петак, 4. октобар.

Коментари 0
Повезане вијести
Сјећање на напад 14. маја 1992. и јуначке синове Српске Илиџе Сјећање на напад 14. маја 1992. и јуначке синове Српске Илиџе
Састанак о уређењу и одржавању гробља “Црквице” Састанак о уређењу и одржавању гробља “Црквице”
Божовић: Привредно позиционирани и у граду Источно Сарајево и у Српској Божовић: Привредно позиционирани и у граду Источно Сарајево и у Српској
Најчитаније
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    22h 14m
    1
  • Партизан мијења име!
    14h 56m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    19h 29m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    17h 3m
    2
  • Како је страдао митрополит Петар Зимоњић
    22h 48m
    3