Калинић: Важна улога суда и тужилаштва у борби против насиља над женама

30.11.2020. 18:49
0
ИЗВОР: Катера

 

Директор Центра за социјални рад Источна Илиџа Боса Калинић каже за Катеру да је у протеклих 11 мјесеци ове године пријављено 17 случајева насиља у породици, што је мање у односу на прошлу и претпрошлу годину, када је забиљежено 25, односно 27 случајева.

Калинићева додаје да се овдје ради о „сивој“ бројци, те да на овај број може додати и до 30 одсто непријављених случајева насиља.

- Дешава нам се да жене дођу у Центар да се консултују, али из различитих разлога не смију да пријаве насиље. Некад се деси да апсолутно не желе да пријаве насиље већ само желе савјет или подршку – рекла је Калинићева.

Калинићева је појаснила да су сви актери дужни да пријаве насиље од Центра за социјални рад преко школа,  Дома здравља као и осталих институција.

- Мора се радити са судом и тужилаштвом, јер уколико жртва одлучи да пријави насиље, а починилац насиља не буде адекватно кажњен онда се починилац охрабри, а жртва обесхрабри – каже Калинићева, те је додаје да ријетко ко пријави насиље први пут, што значи да га трпе дуги низ година.

Калинићева је такође рекла  да жене често преувеличавају насилника, те да је он у њиховим очима „свемогућ“.

- Морамо да будемо опрезни да не бисмо којим потезом обесхрабрили жртву да пријави насиље. Центар за социјални рад је дужан да пружи сваки вид подршке жртви - каже Калинићева.

Она је такође навела да Центар има формирано тијело за бробу против насиља у породици како је новим законом и предвиђено, те додаје да је и у овом тијелу важна улога суда и тужилаштва.

- Све пада у воду што смо радили ми као Центар и полиција ако суд и тужилаштво адекватно не одреагују – додала је Калинићева.

Она је указала да је проблем и одредба у закону по којој жена жртва насиља мора проћи процес мирења да би се могла развести од насилник,а што је према њеном мишљењу, апсурдно.

Међународни дан борбе против насиља над женама се обиљежава 25. новембра.

Проглашен је на првом састанку феминисткиња Латинске Америке и Кариба одржаном у Боготи 1981. године.

На састанку су жене говориле о породичном насиљу, силовањима и сексуалном злостављању, те насиљу који жене трпе под режимима, укључујући тортуру и насиље над политичким затвореницама.

Дан 25. новембар је одабран као дан сећања на сестре Мирабел (Патриу, Минерву и Мариу Тересу) које је брутално убио диктатор Рафаел Трујилло у Доминиканској републици 1960. године.

Године 1999. Уједињене Нације су резолуцијом 54/134 службено потврдиле 25. новембар као Међународни дан борбе против насиља над женама.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Свечана академија поводом Ђурђевдана у Источној Илиџи Свечана академија поводом Ђурђевдана у Источној Илиџи
Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    10h 46m
    0
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    1h 54m
    1
  • Снијег поново забијелио БиХ
    23h 7m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    4h 37m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    21h 55m
    0