Kalinić: Važna uloga suda i tužilaštva u borbi protiv nasilja nad ženama

30.11.2020. 18:49
0
IZVOR: Katera

 

Direktor Centra za socijalni rad Istočna Ilidža Bosa Kalinić kaže za Kateru da je u proteklih 11 mjeseci ove godine prijavljeno 17 slučajeva nasilja u porodici, što je manje u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu, kada je zabilježeno 25, odnosno 27 slučajeva.

Kalinićeva dodaje da se ovdje radi o „sivoj“ brojci, te da na ovaj broj može dodati i do 30 odsto neprijavljenih slučajeva nasilja.

- Dešava nam se da žene dođu u Centar da se konsultuju, ali iz različitih razloga ne smiju da prijave nasilje. Nekad se desi da apsolutno ne žele da prijave nasilje već samo žele savjet ili podršku – rekla je Kalinićeva.

Kalinićeva je pojasnila da su svi akteri dužni da prijave nasilje od Centra za socijalni rad preko škola,  Doma zdravlja kao i ostalih institucija.

- Mora se raditi sa sudom i tužilaštvom, jer ukoliko žrtva odluči da prijavi nasilje, a počinilac nasilja ne bude adekvatno kažnjen onda se počinilac ohrabri, a žrtva obeshrabri – kaže Kalinićeva, te je dodaje da rijetko ko prijavi nasilje prvi put, što znači da ga trpe dugi niz godina.

Kalinićeva je takođe rekla  da žene često preuveličavaju nasilnika, te da je on u njihovim očima „svemoguć“.

- Moramo da budemo oprezni da ne bismo kojim potezom obeshrabrili žrtvu da prijavi nasilje. Centar za socijalni rad je dužan da pruži svaki vid podrške žrtvi - kaže Kalinićeva.

Ona je takođe navela da Centar ima formirano tijelo za brobu protiv nasilja u porodici kako je novim zakonom i predviđeno, te dodaje da je i u ovom tijelu važna uloga suda i tužilaštva.

- Sve pada u vodu što smo radili mi kao Centar i policija ako sud i tužilaštvo adekvatno ne odreaguju – dodala je Kalinićeva.

Ona je ukazala da je problem i odredba u zakonu po kojoj žena žrtva nasilja mora proći proces mirenja da bi se mogla razvesti od nasilnik,a što je prema njenom mišljenju, apsurdno.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama se obilježava 25. novembra.

Proglašen je na prvom sastanku feministkinja Latinske Amerike i Kariba održanom u Bogoti 1981. godine.

Na sastanku su žene govorile o porodičnom nasilju, silovanjima i seksualnom zlostavljanju, te nasilju koji žene trpe pod režimima, uključujući torturu i nasilje nad političkim zatvorenicama.

Dan 25. novembar je odabran kao dan sećanja na sestre Mirabel (Patriu, Minervu i Mariu Teresu) koje je brutalno ubio diktator Rafael Trujillo u Dominikanskoj republici 1960. godine.

Godine 1999. Ujedinjene Nacije su rezolucijom 54/134 službeno potvrdile 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO) U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
Večeras premijera dokumentarnog filma "Priča ponosnog puka" Večeras premijera dokumentarnog filma "Priča ponosnog puka"
Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    9h 28m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    21h 1m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    20h 42m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    7h 42m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    5h 32m
    0