Калиновик: Број гимназијалаца у сталном паду, у овој години 12 нових ученика

18.08.2019. 09:34
0
ИЗВОР: СРНА

У прву годину Гимназије "Калиновик" у истоименој општини у школску 2019/2020. годину уписано је само 12 ученика, од 52 укупно планираних, рекао је директор школе Ранко Говедарица.
Према његовим ријечима, број ученика у калиновачкој Гимназији посљедњих година је између 10 и 15 по генерацији, а годинама је примјетна тенденција смањења броја ученика која се очекује и у будућности. 

-Гимназија је општег смјера и не образујемо ученике за друге струке - рекао је Говедарица, те додао да школа има 23 запослених. 

Он је истакао да наставно особље нема пуну норму, те да велики број њих паралелно ради у основној и средњој школи. 

Говедарица је навео да је школа у потпуности опремљена и да има добре услове за одвијање наставе. 

-Имамо функционалан школски објекат на којем је промијењена столарија и кров, пет и зими топлих учионица, те кабинет за информатику са 16 рачунара, тако да сваки ученик на часовима информатике има рачунар за себе - рекао је Говедарица. 

Школа располаже и фискултурном салом, спортским теренима, библиотеком, а осим наставе у калиновачкој гимназији, према ријечима директора, одвијају се и различите ваннаставне активности, те ради више секција. 

-За ученике се организују излети и путовања - рекао је Говедарица и додао да ђаци ове школе посљедњих година нису показали интересовање за одлазак на екскурзију, иако им је била понуђена. 

Говедарица је истакао добру сарадњу са Министарством просвјете и културе Републике Српске, те Педагошким заводом Српске, а посебну захвалност изразио је општини Калиновик, која сноси све трошкове Гимназије. 

-Имамо одличне услове за извођење наставе, немамо никаквих проблема, осим малог броја ђака - навео је Говедарица. 

Средњошколско образовање у Калиновику датира од 1966. године, када је школа радила као подручно одјељење фочанске гимназије "Др Симо Милошевић". Одлуком Владе Републике Српске калиновачка гимназија од 2010. године дјелује као самостална установа.

Коментари 0
Повезане вијести
Улог на Неретви Улог на Неретви
Стана Велетић из Калиновика побједник такмичења у плетењу Стана Велетић из Калиновика побједник такмичења у плетењу
Исповијест хероја из Фоче: Спасити нечији живот је нешто посебно Исповијест хероја из Фоче: Спасити нечији живот је нешто посебно
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    21h 17m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    22h 50m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    19h 16m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    21h 29m
    0
  • Партизан мијења име!
    11h 58m
    4