Калиновик: Произвођачима млијека уручена опрема вриједна 61.000 КМ

11.09.2020. 14:29
0
ИЗВОР: СРНА

Произвођачи млијека у Калиновику, њих 42, данас су добили канте за млијеко од нерђајућег челика и пет лактофриза који ће бити постављени на откупним станицама за млијеко, а донација је реализована у склопу пројекта "Фарма два" - унапређења квалитета и квантитета производње млијека.

Према ријечима начелника општине Калиновик Милеве Комленовић, цјелокупан пројекат вриједан је око 61.000 КМ, при чему је општина Калиновик у њему учествовала са око 24.500 КМ.

- У оквиру пројекта подршке произвођачима млијека организовани су стручна помоћ и обука, као и студијска посјета мљекари `Пађени` у Билећ - рекла је Комленовићева.

Истичући да се у општини Калиновик из године у годину повећава количина произведеног и откупљеног млијека и да је се тренутно у ланцу откупа налазе 42 пољопривредна произвођача, Комленовићева је изразила наду да ће ове године на подручју Калиновика бити откупљено 500.000 литара млијека.

Она је навела да су донацији опреме присуствовали представници пројекта "Фарма два", усмјереног ка развоју тржишне пољопривреде, који заједнички проводе УСАИД и Влада Шведске, те општина Калиновик.

Комленовићева је подсјетила да су прошле године за пољопривредне произвођаче на подручју Калиновика ради побољшања расног састава млијечних грла набављене 23 расне стеоне јунице расе холштајн, а да је у току набавка још 14 стеоних јуница.

- Данас је у Калиновику почела и реализација ЈЕП инкубатора пословних идеја, који треба да допринесе развоју пољопривреде у општини - додала је Комленовићева.

Она је навела да пројект реализује Инвестициона фондација "Импакт" из Сарајева, уз подршку Владе Швајцарске.

- У оквиру пројекта општина Калиновик и Фондација `Импакт` подржаће седам пословних идеја са по 5.000 КМ - прецизирала је Комленовићева. 

Коментари 0
Повезане вијести
Улог на Неретви Улог на Неретви
Стана Велетић из Калиновика побједник такмичења у плетењу Стана Велетић из Калиновика побједник такмичења у плетењу
Исповијест хероја из Фоче: Спасити нечији живот је нешто посебно Исповијест хероја из Фоче: Спасити нечији живот је нешто посебно
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    5h 11m
    9
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    3h 55m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    20h 8m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    16h 22m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    21h 14m
    0