Kalinovik: Proizvođačima mlijeka uručena oprema vrijedna 61.000 KM

11.09.2020. 14:29
0
IZVOR: SRNA

Proizvođači mlijeka u Kalinoviku, njih 42, danas su dobili kante za mlijeko od nerđajućeg čelika i pet laktofriza koji će biti postavljeni na otkupnim stanicama za mlijeko, a donacija je realizovana u sklopu projekta "Farma dva" - unapređenja kvaliteta i kvantiteta proizvodnje mlijeka.

Prema riječima načelnika opštine Kalinovik Mileve Komlenović, cjelokupan projekat vrijedan je oko 61.000 KM, pri čemu je opština Kalinovik u njemu učestvovala sa oko 24.500 KM.

- U okviru projekta podrške proizvođačima mlijeka organizovani su stručna pomoć i obuka, kao i studijska posjeta mljekari `Pađeni` u Bileć - rekla je Komlenovićeva.

Ističući da se u opštini Kalinovik iz godine u godinu povećava količina proizvedenog i otkupljenog mlijeka i da je se trenutno u lancu otkupa nalaze 42 poljoprivredna proizvođača, Komlenovićeva je izrazila nadu da će ove godine na području Kalinovika biti otkupljeno 500.000 litara mlijeka.

Ona je navela da su donaciji opreme prisustvovali predstavnici projekta "Farma dva", usmjerenog ka razvoju tržišne poljoprivrede, koji zajednički provode USAID i Vlada Švedske, te opština Kalinovik.

Komlenovićeva je podsjetila da su prošle godine za poljoprivredne proizvođače na području Kalinovika radi poboljšanja rasnog sastava mliječnih grla nabavljene 23 rasne steone junice rase holštajn, a da je u toku nabavka još 14 steonih junica.

- Danas je u Kalinoviku počela i realizacija JEP inkubatora poslovnih ideja, koji treba da doprinese razvoju poljoprivrede u opštini - dodala je Komlenovićeva.

Ona je navela da projekt realizuje Investiciona fondacija "Impakt" iz Sarajeva, uz podršku Vlade Švajcarske.

- U okviru projekta opština Kalinovik i Fondacija `Impakt` podržaće sedam poslovnih ideja sa po 5.000 KM - precizirala je Komlenovićeva. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Porodilištu u Istočnom Sarajevu uručeni paketi povodom Nedjelje Crvenog krsta Porodilištu u Istočnom Sarajevu uručeni paketi povodom Nedjelje Crvenog krsta
Ulog na Neretvi Ulog na Neretvi
Stana Veletić iz Kalinovika pobjednik takmičenja u pletenju Stana Veletić iz Kalinovika pobjednik takmičenja u pletenju
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    18h 9m
    0
  • Desanka Maksimović: Književna vila pjesnikinja duše
    19h 42m
    0
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    16h 8m
    1
  • Na "Viberu" aktuelna zloupotreba broja telefona
    18h 21m
    0
  • Partizan mijenja ime!
    8h 50m
    3