Кандидатимa треба више километара на магистрали

19.09.2024. 20:22
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Застарјела литература и прописи те изостанак практичне обуке на отвореним, регионалним путевима представљају озбиљне мањкавости у процесу стицања возачке дозволе у БиХ, јер млади возачи не стичу искуство управо на правцима на којима се најчешће дешавају саобраћајне несреће са најцрњим сценаријима.

На наведене недостатке у обуци будућих возача указао је почасни предсједник Асоцијације ауто-школа БиХ, инструктор вожње и предавач теоретске наставе у ауто-школама у Бањалуци, Загребу и Дубровнику Витомир Тошић, који се истраживањем саобраћајне проблематике бави деценијама. На основу искуства дугог 50 година и спроведених истраживања, Тошић тврди да се будућим возачима повређују права, јер безбједност није могуће градити на основу застарјелих прописа.

Додаје да је надлежнима у Српској и ФБиХ више пута указивао на мањкавости теоретске и практичне обуке за будуће возаче, али да није било слуха нити жеље за измјеном важећих прописа. 

- Ауто-школе нису, нити су икада биле у могућности да на теоретској настави обрађују с аспекта безбједности саобраћаја круцијалну област, а то је предвиђање и препознавање опасности на путу. У доступној литератури, односно досадашњим верзијама књиге тестова и приручнику, недостаје мноштво неопходних фотографија и илустрација разноврсних опасности на отвореним и градским путевима - тврди Тошић. 

Погрешно је, сматра Тошић, што се практично оспособљавање возача и полагање практичног дијела возачког испита обавља искључиво на улицама градова иако је, како тврди, опште познато да се страдања, поготово младих возача, најчешће догађају на отвореним путевима. 

- Увјерен сам да млади возачи страдају не само због сопствене кривице или саобраћајне недисциплине него и због недовољне безбједносне оспособљености будући да су возачко умијеће стицали возећи искључиво градским улицама. То је устаљена пракса не само у БиХ, већ и у многим другим земљама - рекао је Тошић.

Власник ауто-школе “Семафор” из Дервенте Драго Ђукић сагласан је да би се кандидати приликом практичне обуке морали изводити на магистрални пут па чак и два часа на аутопут.  

- Према правилнику обуку можемо вршити само на ширем подручју града, не изван његових граница, што је у случају Дервенте свега 12 километара магистралног пута ка Добоју, а то је недовољно. На аутопут излазак није дозвољен уопште. Кандидати би се морали обучавати на магистралама, јер су најопасније, на тим правцима се савладава брзо осматрање саобраћаја, претицање, начин враћања у своју траку, да се не улијеће пребрзо и слично. Градске вожње су споре па и кад дође до незгоде штета углавном буде материјална - наглашава Ђукић. 

С друге стране, предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја РС и власник ауто-школе “Мир” у Бањалуци Миленко Јаћимовић сматра да су наведене замјерке паушалне те да је обука задовољавајућа. 

- Нико инструктору не брани да са кандидатом током практичне обуке изађе на регионални правац, да оде на примјер до Лакташа, Челинца, Карановца, да га упути у претицање и слично. И то савјесни инструктори редовно примјењују, бар у мојој школи - тврди Јаћимовић.  

Препоруке

Витомир Тошић предлаже неколико рјешења која би требало примијенити у новој верзији испита која претходе стицању возачке дозволе.

- Између осталог, провјера практичне оспособљености будућих возача требало би да се обавља двоетапно, на градским улицама и на отвореним путевима као и да се коришћењем савремених технологија омогући испитивачима да без присуства у возилу процјењују обје вожње - сматра Тошић.

Коментари 0
Повезане вијести
Како са БиХ пасошима у Шенген од новембра Како са БиХ пасошима у Шенген од новембра
Просјечна плата у сусједној земљи скоро двоструко већа него код нас Просјечна плата у сусједној земљи скоро двоструко већа него код нас
Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    5h 45m
    0
  • Слани мафини
    15h 6m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    17h 1m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    14h 55m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    9h 24m
    3