Кантонални МУП забранио комеморацију побијеним Србима на Гаравицама

30.08.2019. 19:13
0
ИЗВОР: СРНА

Министарство унутрашњих послова Унско-санског кантона /УСК/ одбило је захтјев Срба за одржавање скупа на Гаравицама код Бихаћа, трећем по величини стратишту српског народа у Другом свјетском рату, рекао је Срни предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ /ФБиХ/ Ђорђе Радановић.
Радановић је подсјетио да је у Другом свјетском рату на Гаравицама за мјесец дана убијено око 12.000 Срба, те додао да је захтјев за одржавање комеморације кантоналном МУП-у упутио Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова. 

Он је навео да је захтјев предат прије 20 дана, да је комеморација била планирана за 14. септембар, а да су данас добили телефонско обавјештење о одбијању, без навођења разлога. 

-Ово је шести или седми пут да кантонални МУП малтретира народ који покушава да обиљежи страдање на Гаравицама. То је једно од најстрашнијих мјеста. У енглеској литератури ово мјесто се дефинише као мјесто за елиминацију- рекао је Радановић. 

Он је навео да је према евиденцији бихаћког округа у љето 1941. године на Гаравицама страдало 12.000 Срба, док је према британским изворима убијено 14.000 Срба. 

Према његовим ријечима, Гаравице су, према броју жртава одмах иза Јасеновца и Јадовног, и представљају треће највеће српско стратиште за вријеме Другог светског рата. 

Гаравице су мјесто масовног погубљења, масовна гробница и спомен-подручје у непосредној близини Бихаћа. Почетком Другог свјетског рата 1941. године усташе су извршиле масовни покољ српског цивилног становништва у којем је убијено око 12.000 људи, међу којима велики број дјеце. 

Убијени становници Бихаћа и околине су били скоро искључиво Срби и у мањем броју Јевреји. 

Ово стратиште је запостављено након Другог свјетског рата јер су чињенице о злочину и покољу над цивилима у Бихаћу, који је спровела Независна Држава Хрватска, држане далеко од очију јавности бивше Југославије.

Коментари 0
Повезане вијести
„Корана ко рана“ – Страдање Срба у селу Рујница код Цазина (одломак) „Корана ко рана“ – Страдање Срба у селу Рујница код Цазина (одломак)
Којић: На Ђурђевдан почело српско страдање у Подрињу на које Запад жмури Којић: На Ђурђевдан почело српско страдање у Подрињу на које Запад жмури
Ни након 29 година нема казне за масакр у Медарима Ни након 29 година нема казне за масакр у Медарима
Најчитаније
  • Бабићи, њих 12, крстило се на празник Светог Василија
    5h 6m
    0
  • Трошкови транспорта велика брига родитеља - Помозимо Милошу!
    5h 54m
    0
  • Сјећање на катастрофалне поплаве које су погодиле Српску, Србију и ФБиХ
    21h 8m
    2
  • Нада за Александрово лијечење поликлиника у Нишу – Будимо хумани!
    2h 52m
    0
  • Завод за запошљавање Српске израдио оптимистичан план: Посао за 27.000 радника
    5h 59m
    0