Капитал пише: "Поште Српске" купиле 50 неисправних мопеда

05.03.2021. 15:44
0
ИЗВОР: capital.ba

"Поште Српске" купиле су 50 мопеда код којих су откривени недостаци и они су тренутно ускладиштени у Радној јединици у Бањалуци, а ово јавно предузеће је добило и тужбу, јер добављачу нису платили комплетан износ за спорне моторе, након чега су и "Поште" узвратиле контратужбом, сазнаје портал Capital.

Уговор о набавци 50 мопеда, вриједан 143.100 КМ без ПДВ-а, "Поште" су потписале са фирмом "НИЗ Комерц" из Бањалуке 1. новембра 2019. године.

Иначе, претежна дјелатност предузећа "НИЗ Комерц" је трговина на велико храном, пићима и духанским производима, о чему свједоче и бројни тендери које је добило са институцијама и јавним предузећима у Републици Српској којима су достављали храну и пиће.

Спорни мопеди "Поштама" су испоручени почетком прошле године и убрзо су на њима откривени одређени недостаци, након чега су "Поште" упутиле рекламацију добављачу.

Умјесто добављача, са "Поштама" је преговарао поризвођач – фирма "Cromex" која је уважила рекламацију и прихватила да ријеши проблем и то тако да прво поправи један мопед, па да га поново тестирају на шта је управа "Пошта" пристала.

Представници фирме „Cromex"преузели су један мопед 6. јуна 2020. године, али комплетан проблем, како се види из документације која је у посједу Капитал-а, још није ријешен, а мопеди су ускладиштени у Радној јединици "Пошта" у Бањалуци.

Ту се појавио и нови проблем јер је руководство Радне јединице Бањалука од управе предузећа тражило да се мопеди из њихових просторија измјесте на друго мјесто. Мопеди би требало да буду измјештени у просторије "Пошта" у Приједор.

У „Поштама“ су за Capital потврдили да су купили спорне моторе, али и да их нису платили, због чега је добављач поднио тужбу против њих.

- "Поште Српске" су, у складу са Планом набавки за 2019. годину и проведеном јавном набавком, набавиле 50 мопеда од фирме "Низ Комерц" Бањалука. У току кориштења уочени су недостаци који нису отклоњени од стране добављача ни након више покушаја, а мопеди су још увијек били у гарантном року - казали су у "Поштама".

Додали су да су том добављачу уплатили само дио предвиђеног износа и то 15.000 КМ, од чега се 6.000 КМ односило на плаћање испоручених бицикала, а 9.000 КМ на  плаћање мопеда.

 Због тога је фирма "Низ Комерц" поднијела тужбу против "Пошта".

- По уложеној тужби од стране добављача за неплаћање преосталих уговорених  обавеза, те отказивања даљег сервисирања мопеда у гарантном року, "Поште Српске" су уложиле противтужбу и предмет је тренутно у судској процедури - истакли су у "Поштама".

Како сазнајемо, добављач тврди да су мотори покварени због лошег руковања.

"Поште Српске" су у међувремену расписале нови тендер за набавку мопеда и бицикала, а овај пут су тражили 70 мопеда. Уговор је крајем прошлог мјесеца додијељен фирми "Агромеханика-комерц" Бањалука, а "Поште" ће мопеде платити 200.396 КМ без ПДВ-а.

- Набавка и занављање мопеда за потребе рада око 700 поштоноша врши се на нивоу предузећа сваке године, а у складу са планираним потребама и количинама на нивоу предузећа. У том циљу, а у складу са Планом набавке за 2020. годину, проведен је поступак јавне набавке 70 мопеда - казали су у "Поштама".

Коментари 0
Повезане вијести
Пијани поштар госте кафане "частио" пензијама Пијани поштар госте кафане "частио" пензијама
Црвени крст и „Поште Српске“ заједно у хуманој мисији помоћи народу Турске и Сирије Црвени крст и „Поште Српске“ заједно у хуманој мисији помоћи народу Турске и Сирије
Пронађено тијело несталог поштара Пронађено тијело несталог поштара
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    8h 2m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    22h 16m
    0
  • Снијег поново забијелио БиХ
    20h 23m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    19h 11m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    5h 38m
    0